Au trecut 8 luni de la precedenta trecere in revista a berii artizanale mioritice. E timpul unei aduceri la zi, mai ales ca vine 1 mai si, odata cu dansa, vin lunile cele insetate.
In perioada cat nu ne-am scris/citit, s-a derulat primul festival de profil, Bucharest Craft Beer Festival, o intamplare cu mare succes de public si de casa, care a consacrat un spatiu, Verde Stop Arena, ca sediu spiritual al artizaneli bucurestene in aer liber. Stati geana pe FB-ul fostului stadion de langa fosta Zone Arena, e rost de multiple weekend-uri cu aer de mini-craft-festival. Responsabil lichid e Ground Zero, cel mai activ producator de pe tejgheaua bucuresteana, mini-beraria a gradina din Baneasa (Somesul Rece 123) a fost bucuroasa de oaspeti in multiple sambete ale anotimpurilor cetos-ploios-friguroase. Chapeau, Spiced Oddity & co :)!
Tot din Bucuresti (ma rog, din Jilava), a izbucnit si cel impresionant jucator al momentului, Hop Hooligans, care a saltat de la un portofoliu populat cu un singur tip de bere in august 2016 la unul 14 titluri in prezent! Parte dintre ele se pot gusta in versiune draft la Beer O’Clock. Pentru tot ce au facut in aceste luni, oamenii barului si al berii il traverseaza merita toate aplauzele si incurajarile noastre pentru a depasi Hop Hooligans momentul cumplit de care au parte. Hop Hooligans e cel mai luminos new-entry al craft-beer-ului moritic!
Tot la capitolul new-entry, ii avem pe muresenii de la Lapusna, constantenii de la Cazino si clujenii de la Cosmospolit / Bere a la Cluj, fiecare cu micro-beraria proprie. Timisorenii de la Bereta TM propun noi sortimente, cu toatele fabricate la Ground Zero, acolo unde au debutat si nemtenii de la Wicked Barrel.
Ale-ul ramane sortimentul-regina, dar merita remarcata si ascensiunea stout-urilor. Din punct de vedere al continutului de alcool, s-a trecut la doua cifre, imperial stout-ul Black Pot, co-productie Wicker Barrel (Bicaz) & Bereta TM (Timisoara), fabricat de Ground Zero (Bucuresti), laudandu-se cu un ABV de 11.5%. Avem, mai nou, in sticla de Hop Hooligans Melting Pot, primul barley wine romanesc, cu un nivel de alcool de 12.5%!
All in all, avem 17 marci (fata de 13 acum 8 luni), produse in 15 micro-berarii (fata de 11 in august 2016), 6 in Muntenia, 5 in Transilvania, 2 in Banat, cate 1 in Moldova si Dobrogea. Bucurestiul se lauda cu 3, Clujul, cu 2. Doua dintre micro-breweries sunt specializate pe productia de cidru: Clarks in Arges si Harvester in Salaj.
Numarul de sortimente a inregistrat un progres impresionant, sarind de la 47 (la finele verii 2016) la 84 (la 1 mai-ul 2017)!
Mai jos, lista celor 17 jucatori, in ordinea cronologica a aparitiei. Parte din poze sunt productie personala, majoritatea sunt de pe paginile de FB ale impricinatilor. Conform deja traditiei personale, Berero, Universitatea de Bere si RateBeer mi-au fost surse de mare nadejde.
1. Terapia
Exista din 2011
Vine din Clinica de Bere: Timisoara (Str Ghioceilor) / Banat
Povestea Terapiei
Soiuri:
1a) Terapia Gold – Blond nefiltrata, 4.7% Alcool
1b) Terapia Platin – Alba nefiltrata, 5% Alcool
1c) Terapid Rubin – Amber Ale, 6% Alcool
1d) Terapia Citrin – IPA, 6.0% Alcool – la nivel de zvon / intentie / teste
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml (Gold si Platin) & @ Sticla 330ml (Rubin si Citrin) (nu doar) in barurile enumerate aici
2. Zaganu
Exista din 1 octombrie 2013
Vine din Fabrica de Bere Buna: Maneciu-Ungureni / Prahova / Muntenia
Povestea Zagan-ului
Soiuri:
2a) Zaganu Blonda – Pilsner, 5.3% Alcool
2b) Zaganu Bruna – Bruna, 7% Alcool
2c) Zaganu Rosie – Red Ale, 7% Alcool
2d) Zaganu India Pale Ale – IPA, 5.6% Alcool
2e) Zaganu Adonis – Pale Ale, 5.9% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml (Blonda si Bruna) & 330ml (Rosie, India Pale Ale, Adonis), (nu doar) in barurile si magazinele enumerate aici
@ Draft, la Quantic Pub (Blonda), Food Hood & M60 (Blonda & Bruna), The Trumpets – Iasi (Blonda & India Pale Ale), etc.
3. Sara
Exista din 2014
Vine din Pensiunea Sara: Crivaia (Nr. 706) / Valiug/ Caras-Severin / Banat
Povestea Sara
Soiuri:
3a) Sara Bere de Casa Nefiltrata – Golden Ale, 5.2% Alcool
3b) Sara Bere Bruna de Casa – Stout, 6.5% Alcool
3c) Sara Cidru – la nivel de zvon / intentie / teste
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml, (nu doar) in barurile si magazinele enumerate aici
4. Nemteana
Exista din 2014
Vine din Fabrica de Bere Nemteana: Roman (Str Teiului 20) / Neamt / Moldova
Povestea Nemtenei
Soiuri:
4a) Nemteana – Pilsner, 5% Alcool
4b) Nemteana Aramie – Lager, 6.5 Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml, in multiple baruri
@ Draft, la Beer Zone – Iasi
5. Ground Zero
Exista din 2014
Vine din Fabrica Ground Zero: Bucuresti (Baneasa – Str Somesu Rece 123) / Muntenia
Povestea Ground Zero
Soiuri:
5a) Ground Zero Imperial Fuck – Imperial IPA, 9% Alcool
5b) Ground Zero Morning Glory – IPA, 6% Alcool
5c) Ground Zero Easy Rider – IPA, Roscata, 4.5% Alcool
5d) Ground Zero Amber Guerre – Amber Ale, 5.6% Alcool
5e) Ground Zero Gipsy Porter – Porter, 4.5% Alcool
5f) Ground Zero White Storck Grounded Stork – Saison Grisette, Alba, 5.8% Alcool – co-productie romano-bulgara (cu White Stork Brewery)
5g) Ground Zero Orange Wheat Ale – Wheat Ale, 5.5% Alcool
5i) Ground Zero Black IPA – Black IPA, 6.4% Alcool
5j) Ground Zero Royal Docks Spiced Oddity – Ale (6 spices), 7.1% Alcool – co-productie romano-americana (cu Royal Docks Brewing)
5k) Ground Zero Split The Pot – England IPA, 7% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml, (nu doar) in barurile enumerate aici
@ Draft, la Beer O’ Clock Gabroveni
6. Tiltott Igazi Sör / fostul Igazi Csíki Sör
Exista din 2014
Vine din Csíki Sör Manufaktúra: Sansimion (Szentsimon) / Harghita / Transilvania
Povestea Csíki Sör
Povestea trecerii de la Igazi Csíki Sör (adevarata bere Ciuc) la Tiltott Igazi Sör (adevarata bere interzisa)
Soiuri:
6a) Tiltott Igazi Sör – Pale Lager, 6% Alcool
6b) Barna Sör – Dunkler Bock (Bruna), 7% Alcool
6c) Székely Sör – Lager, 6% Alcool
6d) Igazi Mézes Sör – Strong Pale Lager, 9% Alcool – cu miere (10.000 litri bere & 1.200 kg miere)
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml
7. Sikaru
Exista din 2015
Vine din Fabrica Ninkasi: Bucuresti (Militari – Bulevardul Anul 1864) / Muntenia
Povestea Sikaru
Soiuri:
7a) Sikaru Golden Ale – Golden Ale, Blonda, 5.5% Alcool
7b) Sikaru IPA – IPA, Roscata, 5.2% Alcool
7c) Sikaru Green Griffin – IPA, 5.8% Alcool
7d) Sikaru Relaxed Griffin – Amber Ale, 5.3 Alcool
7e) Sikaru Tropical Griffin – American Pale Ale, 5.2 Alcool
7f) Sikaru Summer Ale – Pale Ale, 5.2 Alcool
7g) Sikaru Christmas Ale – Amber Ale, 5.5 Alcool
7h) Sikaru Wit – Witbier, Alba, 5% Alcool
7i) Sikaru Stout – Stout, 5.5% Alcool
7j) Sunstone Summer Tide – Pale Ale, 5.25 Alcool- co-productie romano-moldoveneasca (Sunstone Alehouse)
7k) Sunstone Silky Stuff – Coffee Milk Stout, 6.4% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml, (nu doar) in barurile si magazinele enumerate aici
8. Clarks
Exista din 2015
Vine din Cidraria Clarks: Leresti (Str General Vasile Milea 770D) / Arges / Muntenia
Povestea Clarks
Soiuri:
8a) Clarks Cidru de Mere Sec – Cidru de mere, 7.5% Alcool
8b) Clarks Cidru de Mere Demisec – Cidru de mere, 7.5% Alcool
8c) Clarks Cidru de Mere Demidulce – Cidru de mere, 7% Alcool
8d) Clarks Cidru de Mere Dulce – Cidru de mere, 5% Alcool
8e) Clarks Cidru de Mere cu Mure – Cidru de mere, 5% Alcool
8f) Clarks Cidru de Mere cu Visine – Cidru de mere, 5% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml (Sec, Demisec, Demidulce) & 330ml (Dulce, cu Mure, cu Visine), (nu doar) in barurile enumerate aici
9. Perfektum
Exista din 2016
Vine din ArtBrew: Bucuresti (Sos. Berceni Nr. 8) / Muntenia
Povestea Perfektum
Soiuri:
9a) Perfektum Black IPA – Black IPA, 6% Alcool
9b) Perfektum Pale Ale – Pale Ale, 5% Alcool
9c) Perfektum RedAle – Amber Ale, 5.5% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml, (nu doar) in M60
10. Hophead
Exista din 2016
Vine din Hophead Brewing: Cluj (Str Mehedinti 94 (adica in Manastur, la parterul unei cladiri oarecare) / Transilvania
Povestea Hophead
Soiuri:
10a) Hophead neBruna Dupa Tine – Brown Ale, 6.4% Alcool
10b) Hophead Autopilot – Golden Ale, 4% Alcool
10c) Hophead Red Line – Amber Ale, 5.1% Alcool
10d) Hophead Immigrant – Pale Ale, 5.1% Alcool
10e) Hophead Opium – IPA, 6.5% Alcool
10f) Hophead Pure C – IPA, 6.2 Alcool
10g) Hophead Dark’oh – Porter, 5.7% Alcool
10h) Hophead gRoZava – Witbier, 5.25%
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml, (nu doar) in barurile enumerate aici
11. Bereta TM
Exista din 2016
Vine, ca reteta, de la Bereta Brewing Co: Dumbravita (Str. Zenit 19) / Timisoara / Banat
Produsa de microberaria Ground Zero din Bucuresti
Povestea Bereta TM
Soiuri:
11a) Bereta ‘Ai Pi Iei – IPA, 6.3% Alcool – co-productie romano-romana (produsa la Fabrica Ground Zero)
11b) Bereta Citro – American Pale Ale, 6% Alcool
11c) Bereta Juicebag – Fresh Ale, 6.% Alcool
11d) Bereta Juicebag 2 (Simcoe Dry Hop) – IPA, 6.6 Alcool
11e) Bereta Juicebag 3 (Nelson Dry Hop) – IPA, 6.6 Alcool
11f) Imperial Juice – Double IPA, 9% Alcool – combinatie intre Ground Zero Imperial Fuck si Bereta Juicebag
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml, (nu doar) in barurile enumerate aici
12. Hop Hooligans
Exista din 2016
Vine din Fabrica Hop Hooligans: Jilava (Sos. Giurgiului 33) / Ilfov / Muntenia
Povestea Hop Hooligans
Soiuri:
12a) Hop Hooligans / Ground Zero Six Years o’Clock – IPA, 6% Alcool – co-productie romano-romana (produsa la Fabrica Ground Zero)
12b) Hop Hooligans Crowd Control – IPA, 6% Alcool
12c) Hop Hooligans Shock Therapy V1 – IPA, 6.5 Alcool
12d) Hop Hooligans Shock Therapy V2 – IPA, 6.5 Alcool
12e) Hop Hooligans Summer Punch – American Pale Ale, 5% Alcool
12f) Hop Hooligans Night Lights – Black IPA, 6.5% Alcool
12g) Hop Hooligans Fist Fight – Session IPA, 4.5 Alcool
12h) Hop Hooligans Emperor – Mango Wheat Ale, 6.5% Alcool
12i) Hop Hooligans Royal Execution – Premium Bitter, 6.5% Alcool
12j) Hop Hooligans Cannon Fire – Porter, 5.7% Alcool
12k) Hop Hooligans Chupacabra – Imperial Stout, 7.5% Alcool
12l) Hop Hooligans Dumbster Bear – Sweet Stout, 7.0 Alcool
12m) Hop Hooligans Tonka Rush – Imperial Stout, 9.0 Alcool
12n) Hop Hooligans Melting Pot – English Barley Wine, 12.5 Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml (Dumbster Bear, Chupacabra, Melting Pot) si @ 500ml (restul)
13. Harvester
Exista din 2016
Vine din Transylvania Brew: Zimbor / Salaj / Transilvania
Povestea Harvester
Soiuri:
13a) Harvester Cidru de Mere – Cidru de mere, 5.5% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml
14. Cazino
Exista din 2016
Vine din Cazino: Sibioara / Constanta/ Dobrogea
Povestea Cazino
Soiuri:
14a) Cazino Craft – Maerzen, Lager nefiltrat 5.4% Alcool
14b) Cazino Craft IPL – India Pale Lager, 5.2 Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml nu doar in locantelea acestea
15. Cosmospolit
Exista din 2016
Produsa de Bere a la Cluj din Cluj / TransilvaniaSoiuri:
15a) Cosmospolit Ursa Amara – Special Bitter Ale,6.5%Alcool
15b) Cosmospolit Phaza Lunii – Pale Ale, 5% Alcool
15c) Cosmospolit Gaura Neagra – Porter, 5% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml
16. Lapusna
Exista din 2016
Produsa in microberaria din Ibanesti-Padure / Mures / Transilvania
Povestea Lapusna
Soiuri:
16a) Lapusna Blonda – Lager, 4.6% Alcool
16b) Lapusna Rosie – Amber Lager, 4.6% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml
17. Wicked Barrel
Exista din 2017
Reteta vine de la Wicked Barrel Brewery din Bicaz / Neamt / Moldova
Produsa de microberaria Ground Zero din Bucuresti
Soiuri:
17a) The Black Pot – Imperial Stout, 11.5% Alcool – co-productie cu Bereta TM
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml
Tragand linie si adunand, la finele lui aprilie 2017, avem:
– 17 marci
– 84 de soiuri
– 15 microberarii active: Muntenia – 6, Transilvania – 5, Banat – 2, Moldova – 1, Dobrogea – 1 (exista, pe solul patriei, si alte micro-berarii, al caror rezultat final nu e insa imbuteliat si vandut la sticla)
PS
Se pregateste prima artizanala a Sibiului, 1717 Bere Artizanala (anul inaugurarii primei fabrici de bere de pe teritoriul Romaniei, pe strada Turnului din urbea prezidentiala). Trei versiuni 1717, fabricate momentan in Germania, sunt deja disponibile in cateva locante sibian-brasovean-clujene:
– 1717 Red Ale (un ale @330ml)
– 1717 Weiß Bier (un witbier la @550ml)
– 1717 Kult Beer (un soi-surpriza, sofisticat si scump, editie anual limitata la 999 de sticle)