in Xtra

6 reguli pentru 1.000 de euro

Zi dupa zi auzim ca politicienii, de la cel mai mic primar la cel mai inalt presedinte, sunt cu totii niste nenorociti, ca nu e nimic bun de asteptat de la ei, ca nu se vor schimba niciodata. Daca admitem aceasta ipoteza, desi generalizarea e, asemenea oricarei generalizari, mai degraba un semn de lene a mintii decat o estimare corecta a realitatii, atunci poate se cade sa ne intrebam ce putem face noi, fiecare dintre noi, ca sa ne fie mai bine maine, la anul, peste 20 de ani. Asta in eventualitatea in care alegem sa nu emigram. Iata, asadar, propunerea mea.

Admit ca in conditii de saracie putine se pot cere oamenilor. Prin urmare, aleg sa definesc un prag de venit deasupra caruia nu cred ca putem vorbi de saracie. Fie acest prag un venit constant de 1.000 de euro pe luna si care nu are copii in intretinere. Indraznesc sa sper ca un cetatean al Romaniei care castiga in fiecare luna macar 1.000 de euro se poate gandi la modalitati prin care poate schimba, prin propriul sau efort, viata sa si a societatii in mijlocul careia alege sa traiasca.

Asadar, un om care castiga constant macar 1.000 de euro pe luna in Romania anului 2014 ar trebui:

  1. Sa nu ia spaga (sub nici o forma imaginabila: bani, cadouri, influenta, etc)
  2. Sa nu dea spaga (cu unica exceptie a cazurilor-limita care privesc sanatatea)
  3. Sa isi declare toate veniturile si sa isi plateasca la timp toate taxele, impozitele si amenzile (si biletul pentru orice forma de transport in comun)
  4. Sa incerce sa schimbe, legal, inteligent, curajos si civilizat, micile situatii anormale cu care s-ar putea confrunta (Exemple: spagi cerute de profesori, politisti, functionari de ghiseu; oameni agresati, fizic sau verbal, in spatiul public; impozite, taxe ori amenzi stupide; lucrari publice fara sfarsit sau facute de mantuiala pe strada, in blocul ori in fata blocului unde locuiesc; etc.).
  5. Sa doneze o parte din venit.
  6. Sa se implice in actiuni de voluntariat.

Sase reguli pentru oameni care n-au grija zilei de maine, dar care ar trebui sa aiba grija schimbarii lumii in care aleg sa traiasca.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.