in Piatra Neamt - Teatrul Tineretului

Adolescență? Deci, tristețe!

TEEN-FEST 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

Și singurătate. Și confuzie. Și neputința care ucide speranța. Și dorința de a aparține. Și frustrarea de a fi respins. Și disperarea de a te simți, de a fi altfel decât toți membrii familiei. Și imposibilitatea de a comunica cu oricare dintre ei.

Toate cele de mai sus sunt adevărate și sunt cu toatele prezente in “Mamă, mi-am pierdut mână!”, spectacolul montat în ianuarie 2018 de Alexandru Măzgăreanu la Piatra Neamț.

Din păcate, ele nu sunt suficiente pentru a forma un spectacol de teatru rotund, viu, capabil să pună întrebări, să apropie generațiile, să doboare prejudecăți, să propună o cale de înțelegere.

În ciuda unor scene spectaculoase (elementele de decor create de Romulus Boicu și momentele acrobatice coordonate de Alexandru Suciu sunt ofertante), a prestației controlate și pline de energie a Aidei Avieriței și a altor câtorva personaje secundare memorabil conturate (Starman-ul lui Dragoș Ionescu, Tanti Sveta a Cătălinei Ieșanu și Bunica Loredanei Grigoriu), montarea de la Teatrul Tineretului nu are ritm, adesea plictisește și dă senzația că durează cu măcar jumătate de oră mai mult decât ar fi fost necesar.

Cele mai multe dintre situațiile (plauzibile) cu care se confruntă eroina principală sunt tratate cu superficialitate, deznodământul nefericit nu stă o secundă sub semnul întrebării, evoluția personajului principal e inexistentă.

Lipsit de poveste, textul Mariei Kontorovich se mulțumesc să enumere problemele unei vârste și să le contorizeze cu un aer mai degrabă contabil. La rândul său, regia lui Alexandru Măzgăreanu nu reușește să ofere coerență ansamblului. Câteva rezolvări scenografice ingenioase și sclipiri actoricești sunt prea puțin pentru a crea un spectacol cu adevărat relevant.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamt
“Mama, mi-am pierdut mana!”
Text: Maria Kontorovich
Traducere: Raluca Radulescu
Regie: Alexandru Mazgareanu
Scenografie: Romulus Boicu
Costume: Alexandra Mazgareanu
Muzica: Alexandru Suciu
Acrobatie: Marian Peter
Actorie: Aida Avieritei,
Emanuel Becheru, Dragoş Ionescu, Cristina Mihăilescu,
Cătălina Bălălău, Corina Grigoraş, Sabina Brânduşe,
Cătălina Ieşanu, Loredana Grigoriu, Tudor Tăbăcaru,
Gina Gulai, Dan Grigoraş, Florin Hriţcu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.