in Aia a zilei

Aici si acum

“Altfel spus, leacul se afla in rau (Jean Starobinski), in aceasta civilizatie industriala atat de dispretuita, in aceasta stiinta care inspaimanta, in aceasta criza care nu se mai sfarseste, in aceasta mondializare care ne depaseste; doar un surplus de descoperiri, o explozie de creativitate, un salt tehnologic inedit ne vor putea salva. Misiunea noastra e sa fortam frontierele imposibilului, incurajand initiativele cele mai nebunesti, ideile cele mai uimitoare.

Trebuie sa preschimbam rarefierea resurselor in intensificare a inventiilor. Poate ca ne aflam in zorii unei innoiri radicale a arhitecturii, a domeniului imobiliar, a industriei si agriculturii. […]

Orice noua inventie trebuie sa tinteasca inima aspiratiilor umane, sa suscite uimire, surpriza, sa calauzeasca oamenii in calatorii nemaivazute. <<E poarta cea stramta>> (Luca, XIII, 24), dar e poarta mantuirii. Se cade sa pariem pe geniul speciei umane, care e capabil sa struneasca spaimele si sa improvizeze noi solutii. Daca in decursul secolului urmator se va dezvolta un sistem generos de protejare a mediului, acesta nu va functiona decat ca ajutor al omului si al naturii, in interactiune lor reciproca, iar ca nu avocat ventriloc al unei entitati numite Pamant. Prietenii Pamantului au fost prea mult timp dusmanii omenirii: a venit vremea ca o ecologie admirativa sa inlocuiasca ecologia acuzarii.

Auzim pretutindeni: Sa Salvam lumea! S-o salvam de capitalism, de stiinta, de consumerism, de materialism. Trebuie, insa, mai ales, s-o salvam de salvatorii ei autoproclamati, care agita amenintarea marelui haos, ca sa-si impuna pornirile ucigase. Indaratul larmei lor trebuie sa discernem vointa de a ne demoraliza, ca sa ne poata controla cat mai bine. Bucuria de a trai impreuna pe aceasta planeta care ne va supravietui, orice am face pentru ea – depinde de asta.

Avem nevoie de pionieri, de deschizatori de drumuri, nu de morocanosi deghizati in profeti. Avem nevoie de noi frontiere, ca sa le putem depasi, nu de temnite in care sa putrezim. Omenirea nu se va emancipa decat incepand de sus.”

By
Pascal Bruckner
in
“Fanaticii Apocalipsei” – Editura Trei – 2012
Traducere din franceza de Daniel Nicolescu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.