in Aia a zilei

“Arata-ne ca poti mai mult!”

“Marius Chivu: Se poate trăi din actorie? Mai toţi actorii se plîng că sînt plătiţi prost şi aleg să joace în seriale dubioase de televiziune.
Mimi Branescu: Se poate trăi din actorie cum se poate trăi şi din orice altă meserie, mai bine sau mai rău. Intră însă în discuţie o sumedenie de “dacă” şi de “depinde”. Eu nu găsesc necesar să te scuzi dacă joci într-o telenovelă. Oricît de dubioasă sau nedubioasă e producţia. Joci şi gata. Eu cred cu mare convingere că noi nu sîntem egali. Nu avem nişte drepturi pur şi simplu şi gata, stăm cu mîinile în sîn şi aşteptăm să treacă trenul şi pe strada noastră. Aşa mi se pare cel mai corect, să ne ştim fiecare locul, puterea sau cum vrei să-i zici. Să ne detaşăm de ce am vrea noi sau de ce credem noi că am putea să facem dar, vezi Doamne, sistemul, destinul, ghinionul şi cîte şi mai cîte nu ne lasă.
Nu am nici un fel de respect pentru actorii care joacă în telenovele şi se plîng că o fac. Se poate să refuzi din mîndrie sau habar n-am din ce motiv un rol într-o producţie de acest gen şi peste ani să descoperi că ar fi putut să fie cel mai tare produs al tău, nu? Hai să fim serioşi, să muncească în altă parte dacă ei consideră că se prostituează astfel. Sau să facă un sindicat ca să fie plătiţi mai bine pentru munca pe care o depun în teatru. E treaba asta româneasca cu “Aoleu, săracul de mine!”.
Mie nu mi-e ruşine cu nimic din ce-am făcut pînă acum deşi nu sînt toate de laudă. Aşa a fost să fie, aşa am ales atunci, atît m-a dus capul sau foamea la vremea respectivă. Povestea asta cu actoria, în ce mă priveşte, nu se termină în momentul în care termini facultatea sau în momentul în care devii actor. Acolo începe. Ok, ai devenit actor şi ce-i cu asta? Vrem mai mult, arată-ne mai mult! Arată-ne că poţi mai mult!”

in “Actoria nu e ceva care se consumă”
interviu de Marius Chivu cu Mimi Branescu
aparut in “Dilema Veche” – Nr. 262 (19-25 februarie 2009)
reprodus in Liternet (06.03.2009)

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.