in Green Hours

Au dat portretul pe-un tv

Text publicat in premiera de LiterNet

Amarati. Saraci. Murdari. Galagiosi. Brutali. Stridenti. Uitati. Izolati in sat. Pierduti in timp. Mituiti cu un ulei si un zahar pentru un vot in Parlament si unul la Cotroceni. Antenisti si Ertevisti. Ii stiti. Ii stim. Ii stim?

Ne tinem respiratia. Intoarcem privirea. Ne e rusine cu ei. Ne e sila de ei. Ii dispretuim. Ii ignoram.

Despre ei e “Inaintea erei noastre”, a patra productie a impresionantei trupe independente Frilensar, realizate la si in colaborare cu Green Hours. Despre ei, despre oamenii pe care, departandu-ne cum-necum de comunism, i-am uitat acolo, in trecut, in epoca portretului, in epoca fricii, in epoca unicului conducator si zecilor de milioane de supusi, in epoca intunericului, in epoca in care, cand ne alintam inconstient, cand ne victimizam psihanalizabil, ni se pare ca era mai bine.

Cam cum era intr-un fund de lume, pe vremea comunismului (si, pesemne, inaintea lui), ne arata Tudor Morar (mare revelatie!), Dumitru Georgescu (deja o forta), Ovidiu Cosovanu (impresionanta versatilitate), Tiberiu Enache (replica serii la momentul Seara pe deal), Maria Varlan (remarcabila expresivitate non-verbala). Un cvintet evoluind intr-o dinamica aiuritoare, provocand hohote si oftaturi, ruperi de ritm si clipe de tacere, ridicand intrebari, pleznind ironic raspunsuri. Poate doar trupa lui Victor Ioan Frunza sa mai fie capabila, in teatrul romanesc al momentului, sa produca comedie desteapta de o asemenea intensitate si profunzime.

In rolul nostru, al celor traind departe de ei, aterizand din greseala in mijlocul lor, Alina Mindru naste ambiguitatea in dosul careia ne ascundem adesea ipocrizia. A venit sa salveze sau sa confiste? Sa ofere viitor in libertate sau intr-o alta inchisoare, mai adusa la zi?

Portretul a fost coborat de pe perete. In locul lui, a fost inaltat tv-ul. E ceea ce s-a intamplat in multe dintre satele si orasele pustiite ale acestor 27 de ani. E ceea ce a dus la ertevizarea de care azi ne e sila. Acestor oameni, acestor compatrioti traind, desi alaturi de noi, de fapt, mult inapoia noastra, le datoram, in primul rand, intelegere si compasiune. E ceea ce reuseste sa transmita spectacolul lui Daniel Chirila de la care cei mai multi dintre spectatori pleaca, seara de seara, inspre Piata Victoriei maturitatii si solidaritatii noastre. Pasul urmator se cuvine sa-l facem spre ei, spre cei pe care i-am abandonat, lasandu-i in noapte, cu hotii.

Teatrul Luni de la Green Hours & Frilensar
“Inaintea erei noastre”
Text & Regie & Scenografie & Lumini: Daniel Chirila
Actori: Tudor Morar, Dumitru Georgescu, Alina Mindru
Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache, Maria Veronica Vârlan

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.