Aceasta postare se viseaza punctul de inceput al unei campanii de educare a publicului de teatru si film din Romania
In urma cu peste 10 ani, in timpul uneia dintre reprezentatiile legendarului “Barrymore” de la TNB, mobilul unei doamne a sunat violent vreme de cateva zeci de secunde. Imperturbabil, Stefan Iordache a iesit din rol si s-a adresat doamnei: “Va rog sa raspundeti, poate e ceva important”. Aplauzele au accentuat rosul aprins care invadase fiecare milimetru patrat din epiderma duduii uituce.
Acele vremuri au trecut. Astazi, telefoanele suna tot mai rar intr-o sala de teatru sau intr-un cinematograf. Alt fenomen e la moda acum: susotitul, adesea vecin cu vorbitul in gura mare, al celor carora nu le place piesa sau filmul.
Duminica seara, am privit ultima ora a splendidului “Once upon a time in Anatolia” din incheierea Festivalului Filmului European intr-o atmosfera de stadion. La dreapta-mi, doua doamne si un domn venerabili vorbeau tihnit despre influentele cinematografice sub vraja carora s-ar fi aflat regizorul Nuri Bilge Ceylan cand a conceput pelicula. In fata-mi, doua tinere radeau cvasi-isteric la cam orice se intampla pe ecran. In spate, un cuplu la fel de tanar comenta acrit ritmul lent al pelicului, plangandu-se minute in sir ca “nu se intampla nimic”. De undeva din spatele salii, se auzeau poante indoielnice produse de un grup de adolescenti. Nici unul dintre aceste persoane nu a parasit sala inainte de genericele de final. Ba, cativa dintre ei, au mai si aplaudat (ca, deh, mai nou, daca e festival, sunt si aplauze, indiferent daca autorii filmului sunt sau nu in sala).
Oameni buni, daca filmul sau spectacolul de teatru (balet, opera, dans contemporan, circ, etc.) nu va place, de ce va chinuiti zeci de minute, ore, uneori, sa continuati sa il priviti? Daca voua nu va place, nu credeti ca e posibil ca altora sa le placa? Prin urmare, nu credeti ca e mai bine pentru toata lumea, sa parasiti, cat de discret posibil, sala de spectacol? In acest fel, veti petrece minute faine departe de spectacolul neplacut voua si veti oferi posibilitatea celor care au gusturi contrare sa petreaca si ei minute faine in compania spectacolului placut lor.
Ce ziceti: ce tie nu-ti place, altuia poate sa-i placa?