Update 2: Dupa consumarea aprofundata a Bucharest Craft Beer Festival (2-4 septembrie 2016), am adus informatia la inca si mai multe zi. Un soi de cronica de festival am prestat pentru dordeduca.
Update: Cei 12 apostoli sunt, de fapt, 13 :). Gratie Berero (danke!), am aflat despre concurenta Clarks, si anume cidrul ardelean Harvester. Detalii, mai jos.
Nu, nu sunt specialist in bere. Nici in productia ei, nici in vanzarea ei, as zice ca nici macar in consumarea ei. Specialistii sunt de gasit, de pilda, la Universitatea de Bere, RateBeer sau Berarul.ro. Daca nu existau ei, acest post nu exista. Le multumesc inca din prefata.
Sunt, insa, curios. Sa incerc, de pilda, gusturi noi. Prin urmare, dupa vaste ture de bere traditionala, fie ea mioritica, belgiana, irlandeza (Oh, my Guiness!), olandeza, engleza, am dat, intamplator, peste Zaganu. Si-apoi peste Terapia. Nemteana. De la Ground Zero Imperial Fuck incolo, mi-a fost clar: vreau sa le incerc pe toate! Berile artizanale de se produc in Ro. Craft beer, asadar!
Recunosc, nu exclud o oarecare doza de hipstereala. Desi nu prea cred in ea, nu dau la o parte nici varianta sa fie vorba doar de o tacaneala temporara. Cu toate aceste precautii si cu amatorismul declarat inca de la primul paragraf, m-am decis, totusi, sa prestez o trecere in revista a microberariilor, marcilor si soiurilor de bere artizanala ale patriei, as they are la finele lui august 2016. A iesit ce gasiti mai jos.
Parte din poze imi apartin, restul sunt descarcate de pe paginile de FB ale producatorilor. Parte din info le-am cules pe cont propriu, pentru celelalte referintele sunt de gasit in primul paragraf, ca si in nebanuitele link-uri ale net-ului.
Tot de acolo am cules cate o poveste pentru (aproape) fiecare marca. Pentru ca in spatele unui nume, shed gandul, curajul, efortul, banii si pasiunea unor oameni pe care, fara a-i cunoaste, ii banuiesc a fi foarte misto. Si carora le multumesc pe aceasta cale.
Sa trecem la treaba, asadar. In ordinea aparitiei pe piata / in viata, lucrurile stau dupa cum urmeaza:
1. Terapia
Exista din 2011
Vine din Clinica de Bere: Timisoara (Str Ghioceilor) / Banat
Povestea Terapiei
Soiuri:
1a) Terapia Gold – Blond nefiltrata, 4.7% Alcool
1b) Terapia Platin – Alba nefiltrata, 5% Alcool
1c) Terapid Rubin – American Amber Ale, 6% Alcool
1d) Terapia Citrin – American IPA, 6.2% Alcool – la nivel de zvon / intentie / teste
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml, (nu doar) in barurile enumerate aici
2. Zaganu
Exista din 1 octombrie 2013
Vine din Fabrica de Bere Buna: Maneciu-Ungureni / Prahova / Muntenia
Povestea Zagan-ului
Soiuri:
2a) Zaganu Blonda – Pilsner, 5.3% Alcool
2b) Zaganu Bruna – Bruna, 7% Alcool
2c) Zaganu Rosie – Red Ale, 7% Alcool
2d) Zaganu India Pale Ale – IPA, 5.7% Alcool
2e) Zaganu Adonis – Pale Ale, 5.9% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml (Blonda si Bruna) & 330ml (Rosie, India Pale Ale, Adonis), (nu doar) in barurile si magazinele enumerate aici
@ Draft, la Quantic Pub (Blonda), Food Hood & M60 (Blonda & Bruna), The Trumpets – Iasi (Blonda & India Pale Ale), etc.
3. Sara
Exista din 2014
Vine din Pensiunea Sara: Crivaia (Nr. 706) / Valiug/ Caras-Severin / Banat
Povestea Sara
Soiuri:
3a) Sara Bere de Casa Nefiltrata – Pilsner, 5.2% Alcool
3b) Sara Bere Bruna de Casa – Bruna, 8% Alcool
3c) Sara Cidru – la nivel de zvon / intentie / teste
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml, (nu doar) in barurile si magazinele enumerate aici
4. Nemteana
Exista din 2014
Vine din Fabrica de Bere Nemteana: Roman (Str Teiului 20) / Neamt / Moldova
Povestea Nemtenei
Soiuri:
4a) Nemteana – Pilsner, 5% Alcool
4b) o Nemteana bruna (stout) – la nivel de zvon / intentie / teste
4c) o Nemteana rosie (ale) – la nivel de zvon / intentie / teste
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml, in multiple baruri
@ Draft, la Beer Zone – Iasi
5. Ground Zero
Exista din 2014
Vine din Fabrica Ground Zero: Bucuresti (Baneasa – Str Somesu Rece 123) / Muntenia
Povestea Ground Zero
Soiuri:
5a) Ground Zero Imperial Fuck – Imperial IPA, 9% Alcool
5b) Ground Zero Morning Glory – IPA, 6% Alcool
5c) Ground Zero Easy Rider – IPA, Roscata, 4.5% Alcool
5d) Ground Zero Amber Guerre – Amber Ale, 5.6% Alcool
5e) Ground Zero Gipsy Porter – Porter, 4.5% Alcool
5f) Ground Zero Grounded Stork – Saison Grisette, Alba, 5.8% Alcool – co-productie romano-bulgara (cu White Stork Brewery)
5g) Ground Zero Orange Wheat Ale – Wheat Ale, 5% Alcool
5i) Ground Zero Royal Docks Spiced Oddity – Ale (6 spices), 7.1% Alcool – co-productie romano-americana (cu Royal Docks Brewing)
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml, (nu doar) in barurile enumerate aici
@ Draft, la Beer O’ Clock Gabroveni
6. Csíki Sör
Exista din 2014
Vine din Csíki Sör Manufaktúra: Sansimion (Szentsimon) / Harghita / Transilvania
Povestea Csíki Sör
Soiuri:
6a) Igazi Csíki Sör – Bock Lager, 6% Alcool
6b) Igazi Csíki Sör Szűretlen világos – Bock Lager nefiltrata, 6% Alcool
6c) Székely Sör – Lager, 6% Alcool
6d) Igazi Csíki Mézes Sör – Premium Lager, 9% Alcool – cu miere (10.000 litri bere & 1.200 kg miere)
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml
7. Sikaru
Exista din 2015
Vine din Fabrica Ninkasi: Bucuresti (Militari – Bulevardul Anul 1864) / Muntenia
Povestea Sikaru
Soiuri:
7a) Sikaru Stout – Stout, Neagra, 5.5% Alcool
7b) Sikaru Golden Ale – Golden Ale, Blonda, 5.5% Alcool
7c) Sikaru IPA – IPA, Roscata, 5.2% Alcool
7d) Sikaru Wit – Witbier, Alba, 5% Alcool
7e) Sikaru Green Griffin – IPA, 5.8% Alcool
7 f) Sunstone Summer Tide – Pale Ale, 5.25 Alcool- co-productie romano-moldoveneasca (Sunstone Alehouse)
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml, (nu doar) in barurile si magazinele enumerate aici
8. Clarks
Exista din 2015
Vine din Cidraria Clarks: Leresti (Str General Vasile Milea 770D) / Arges / Muntenia
Povestea Clarks
Soiuri:
8a) Clarks Cidru de Mere Sec – Cidru de mere, 7.5% Alcool
8b) Clarks Cidru de Mere Demisec – Cidru de mere, 7.5% Alcool
8c) Clarks Cidru de Mere Demidulce – Cidru de mere, 7% Alcool
8d) Clarks Cidru de Mere Dulce – Cidru de mere, 5% Alcool
8e) Clarks Cidru de Mere cu Mure – Cidru de mere, 5% Alcool
8f) Clarks Cidru de Mere cu Visine – Cidru de mere, 5% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml (Sec, Demisec, Demidulce) & 330ml (Dulce, cu Mure, cu Visine), (nu doar) in barurile enumerate aici
9. Perfektum
Exista din 2016
Vine din ArtBrew: Bucuresti (Sos. Berceni Nr. 8) / Muntenia
Povestea Perfektum
Soiuri:
9a) Perfektum Black IPA – Black IPA, 6% Alcool
9b) Perfektum Pale Ale – Pale Ale, 5% Alcool
9c) Perfektum RedAle – Amber Ale, 5.5% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml, (nu doar) in M60
10. Hophead
Exista din 2016
Vine din Hophead Brewing: Cluj (Str Mehedinti 94) / Transilvania
Povestea Hophead
Soiuri:
10a) Hophead NeBruna Dupa Tine – Brown Ale, 6.4% Alcool
10b) Hophead Autopilot – Golden Ale, 4% Alcool
10c) Hophead Red Line – Amber Ale, 5.1% Alcool
10d) Hophead Immigrant – Pale Ale, 5.1% Alcool
10e) Hophead Dark’oh – Porter, 5.7% Alcool
10f) Hophead Opium – IPA, 6.% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml, (nu doar) in barurile enumerate aici
11. Bereta TM
Exista din 2016
Vine din Bereta Brewing Co (inca inactiva): Dumbravita (Str. Zenit 19) / Timisoara / Banat
Povestea Bereta TM
Soiuri:
11a) Bereta ‘Ai Pi Iei – IPA, 6.3% Alcool – co-productie romano-romana (produsa la Fabrica Ground Zero)
Se gaseste:
@ Sticla 330 ml, (nu doar) in barurile enumerate aici
12. Hop Hooligans
Exista din 2016
Vine din Fabrica Hop Hooligans (inca inactiva): Jilava (Sos. Giurgiului 33) / Ilfov / Muntenia
Povestea Hop Hooligans
Soiuri:
12a) Hop Hooligans / Ground Zero Six Years o’Clock – IPA, 6% Alcool – co-productie romano-romana (produsa la Fabrica Ground Zero)
13. Harvester
Exista din 2016
Vine din Transylvania Brew: Zimbor / Salaj / Transilvania
Povestea Harvester
Soiuri:
13a) Harvester Cidru de Mere – Cidru de mere, 5.5% Alcool
Se gaseste:
@ Sticla 500 ml
Tragand linie si adunand, la finele lui august 2016, avem:
– 13 marci
– 47 de soiuri
– 11 microberarii active: Muntenia – 5, Transilvania – 3, Banat – 2, Moldova – 1 (exista, pe solul patriei, si alte micro-berarii, al caror rezultat final nu e insa imbuteliat si vandut la sticla)
Berero primeste comenzi online si livreaza la adresa dorita: Terapia, Zaganu, Sara, Nemteana, Ground Zero, Sikaru, Clarks, Perfektum. In foarte curand: Hophead. In curand: Csíki Sör.
Promit actualizarea periodica a paginii. Si intregarea in dansa a oricaror corecturi / completari pertinente.
Sa scriem, sa citim si sa bem, asadar! Prima ocaziune festiva:
Bucharest Craft Beer Festival – primul festival romanesc dedicat berii artizanala
2-4 septembrie 2016
@ Verde Stop (ex – Zone Arena), Str. Barbu Vacarescu 162-164
Distributia intalnirii, aici.
Posibila definitie a conceptului de bere artizanala in Ro-bere artizanala
Link-uri utile: Fabricile de bere din Romania
Sursa foto de deschidere: suitelife.com
Multe din “speciile” enumerate mai sus se gasesc doar la 330 ml. Hophead face doar in “supozitor”, Bereta la fel. Nu ca nu ne-am dori sa fie la 500 ml :))
Multam, am corectat :)!