in Piatra Neamt - Teatrul Tineretului

Chestie nemteana

Text publicat in premiera de LiterNet

A fost, mai intai, un concurs de dramaturgie dedicat tinerilor autori (sub 35 de ani) lansat in martie 2018 in cadrul proiectului MIC-RO Laborator de creaţie teatrală, implementat de Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt si co-finantat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Au fost, apoi, trei texte castigatoare (desemnate de un juriu care a cuprins, printre altii, trei actori ai Teatrului Tineretului, Cătălina Bălălău, Corina Grigoraș și Dragoș Ionescu, si doua eleve de liceu & voluntare din Piatra-Neamt, Miruna Moaleș și Smaranda Mihalache): “Jurassic” si “School feat. CooL”, ambele de George Cocoș, si “SuperOK” de Mircea Moroianu.

Cele trei texte au fost publicat de Editura LiterNet, de unde pot fi descarcate & citite gratuit.

Conform planificarii, cele 3 texte au devenit, de-a lungul celei de-a doua parti a anului 2018, tot atatea premiere, gazduite de Sala Studio Corneliu-Dan Borcia a teatrului nemtean si regizate de 3 tineri regizori (sub 35 de ani): “Jurassic” by Ana Crăciun-Lambru, “School feat. CooL” by Elena Morar, “SuperOK” by Daniel Chirilă.

Din echipa care a realizat fiecare dintre cele 3 spectacole, au facut parte elevi din Piatra-Neamt, care au activat ca asistenti-dramaturgie, asistenti-regie, asistenti-scenografie, asistenti-lumini, asistenti-sunet, asistenti-regie tehnica, asistenti-productie si asistenti-promovare.

Din 2017, directoarea teatrului nemtean este regizoarea Gianina Carbunariu.

*

Spre Sala Studio Corneliu-Dan Borcia se ajunge traversand agentia de bilete de la parterul Teatrului Tineretului. Sala are 61 de locuri, dar, din cauza / datorita inaltimii de doar 2,20 metri, pare o sufragerie de casa de vacanta in care s-au tras toate draperiile.

Esti copil, ai 5, sau 7, sau 9 ani. E sambata dimineata, pe la 11, intr-o zi friguroasa de primavara, asa cum sunt mai toate in orasul tau (aproape) de munte. Mama te aduce in sala cea mica, bine incalzita, a teatrului recent renovat.

Luminile se sting. Reflectoarele se aprind. Incepe spectacolul.

In stanga, cateva papusi, manuite de doua fete si doi baieti (vezi, distributia), pornesc a vorbi si a calatori. Pinguini, dinozauri si alte fiinte de  “Jurassic”. Pe rand, cate unul dintre actori manuieste o camera care ii filmeaza pe ceilalti. Uneori, camera ramane fixa, fara operator (cum i-ar placea si lui Porumboiu).

In dreapta, imaginea filmata e reprodusa pe un ecran. Ca sa poti alege: teatru sau cinema.

Undeva, in spatele salii, trei barbati nevazuti se agita in jurul unui echipament sofisticat ce ingaduie feluritelor sunete muzicale sa acompanieze istoria.

Vorbele sunt intesate de referinte la zi. Muzicile sunt de auzit pe FM-uri (care mai ultra-modern, care mai classic rock). Povestea curge bland, usor, luminos. Si oleaca Naum-ian.

Copiii privesc cand papusile, cand actorii, cand ecranul. Rad, aplauda, se sperie, se mira, intervin, intreaba, raspund. Totul dureaza o ora si se termina cu urale.

*

Ai fost, candva, copil. Ai avut si 5, si 7, si 9 ani. Ai fost sau nu, pe vremea copilariei tale, la teatru. In oricare varianta, evoci epoca aceea cu multa nostalgie. Pana la un punct, e natural.

Dincolo de acel punct, zumzetul infernal al prezentului iti sopteste ca nimic nu mai e asa de bine cum era, ca totul e pierdut, ca renuntarea & plecarea sunt singura solutie. Desi stii ca e o prostie, cedezi, uneori, isteriei colective. Presiunea e prea mare.

Apoi, ajungi la Piatra-Neamt, un oras de provincie care nu apare pe radarul aproapei nici unui jurnal de stiri, si vezi cum salile se umplu cu public venit sa vada spectacole noi, scrise, regizate si realizate de oameni tineri, asistati de elevi de liceu. Colegiul Naţional “Gheorghe Asachi” Piatra Neamţ, Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, Colegiul Tehnic “Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ, Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ, Colegiul Tehnic Petru Poni Roman.

Si pleci din Piatra-Neamt inarmat sa rezisti zumzetului.

 

Teatrul Tineretului Piatra-Neamt – Sala Studio Corneliu-Dan Borcia
“Jurassic
Text: George Cocoș
Regie: Ana Crăciun-Lambru
Scenografie: Cristian Petrescu
Foto-Video: Andrei Ceobanu
Realizare papusi: Alexandru Răzvan Chendrean & Ana Crăciun-Lambru
Actori: Catalina Bălălău, Corina Grigoraș,
Mircea Postelnicu, Valentin Florea
Elevi asistenți: Miruna Moaleș, asistent regie // Petruța Pavăl, asistent dramaturgie // Cristina Atomei, asistent scenografie // Flavia Apetrei, asistent lumini // Elisabetta Iacob, asistent sunet // Corina Zaharia, asistent regie tehnică // Ana-Carina Gheorghiu-Roban, asistent producție // Petruța Pavăl, asistent promovare

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.