in EURO 2016

Ciocnirea civilizatiilor

EURO 2016
Text publicat in premiera de LiterNet

In optimile de finala ale Euro 2016 care vor incepe maine, Spania va intalni Italia. In “sferturi”, invingatoarea va juca, in lipsa unei surprize majore, cu Germania. In semifinale, castigatoarea acestui duel va intalni, cel mai probabil, Franta sau Anglia. Una peste-alta, lucrurile sunt clare: in cel mai fericit caz pentru traditia fotbalistica europeana, doar una dintre cele 5 campioane mondiale pe care le-a dat, de-a lungul timpului, Europa (Germania, Italia, Spania, Franta, Anglia), va juca finala de la Paris. La nivel de campionat european, quinta roiala de mai sus a castigat 9 din 14 editii, ocupand locul 2 in 6 cazuri. Celelalte 5 campioane europene all-time (Rusia, Cehia, Olanda, Danemarca, Grecia) nu se mai afla in competitie.

Pe celalalta jumatate de tintar, gasim “noua Europa” fotbalistica. Tara Galilor, Irlanda de Nord si Islanda sunt debutante la Euro. Parte din Regatul Inca Unit (formula proaspat propusa de Cristian Tudor Popescu), primele doua se vor intalni sambata, la Paris, intr-o “optime” arbitrata de un, desigur, englez (Martin Atkinson), una dintre ele urmand, asadar, sa joace sigur in “sferturi”. Dintre celelalte 5, doar Portugalia (finala pierduta in 2004) si Belgia (aceeasi performanta in 1980) se pot lauda cu rezultate notabile la Euro. Pe plan mondial, Ungaria e dubla vice-campioana a lumiii, dar asta s-a intamplat in perioada romantica a jocului (1938 si 1954).

Care parte din tablou va fi mai interesanta: cea cu 20 de trofee mondiale si europene la activ sau cea cu nici unul? Care dintre ele va produce jocuri mai bune, mai spectaculoase, mai riguroase din punct de vedere tactic, ori cu mai mare angajament fizic, sau cu mai multe suturi la poarta si driblinguri? Care parte a lumii europene va produce un joc mai agresiv, punctat cu un numar crescut de accidentari si / sau cartonase? Cine va da golgeterul competitiei? Ce audienta vor face, in Romania, si alte tari neutre, meciurile din cele doua jumatati? Cine va triumfa, pe 10 iulie, pe Stade de France?

Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care le provoaca zarul bizar al tragerilor la sorti si cateva surprize intamplate faza grupelor. Intamplator, dar nu mai putin simbolic, se intampla ca infruntarea fotbalistica intre vechi si nou sa coincida cu votul pentru Brexit, debutul a ceea ce se prefigureaza a fi cea mai mare criza a Europei postbelice. Ne va oferi fotbalul un raspuns in avanpremiera ori macar cateva indicii asupra a ce va urma, in anii ce vin, in vietile noastre mai mult sau mai putin microbistice?

brexit

Sursa foto: cnn.com

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.