in Metropolis

Concert pentru telefon si voce

Eu cred ca spectacolul Vocea umana de la Teatrul Metropolis este fix despre vocea umana.

Eu cred ca, pentru acest spectacol, Oana Pellea si-a schimbat vocea. Sopteste altfel. Rade, plange altfel, striga altfel. Ironizeaza, braveaza, cheama, implora altfel. Tace altfel.

Din inaltul scenei, atarna un bec. Desi aprins mereu, becul nu e infiletat. Nu stiu ce inseamna asta. Dar in primele zece minute am fixat hipnotizat filetul liber al becului aprins.

Intre camera unde o femeie singura vorbeste la telefon pret de o ora cu barbatul vietii ei si noaptea de afara, se interpune un rand de geamuri cu jaluzele. Am incercat multa vreme sa imi imaginez barbatul. Am reusit doar dupa ce am zarit jaluzele. Si mi-am amintit ca le mai vazusem undeva. Era acum aproape 20 de ani, dincolo de ele ploua, dincoace de ele Stefan Iordache era Printul Negru. In seara asta, dincolo de jaluzele a fost Stefan Iordache. Doar pentru mine.

Eu cred ca e mai greu pentru un actor sa spuna un monolog cursiv decat sa spuna un monolog fragmentat de replicile nevazutului barbat din receptorul unui telefon negru. Cu fir. Eu cred ca Oana Pellea a invatat si monologul ei, si pe cel al barbatului. Pe al ei il rosteste, pe al lui il asculta.

Eu cred ca, pentru prima oara in viata, am ascultat pe cineva cantand la pian cu vocea. Si la vioara, cu receptorul unui telefon negru. Cu fir. Cum se cheama genul acest de concert? Vocea umana, poate. Vocea vorbita, vocea auzita, vocea.

Eu cred ca ce face Oana Pellea in Vocea umana e foarte greu. Si foarte altfel. Si foarte personal. Si foarte trist. Si foarte frumos. Si foarte omenesc. Mai exact, feminin.

Vocea umana
de Jean Cocteau
Cu: Oana Pellea
Regia: Sanda Manu
Scenografia: Iuliana Valsan
Teatrul Metropolis din Bucuresti
14.11.2011

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • Vocea umana | Daily Acting

    […] scaun, un telefon, lumina calda. Intr-un astfel de decor, Oana Pellea rosteste, intr-o sala mica, “Vocea umana”. Pe uriasa scena din uriasa sala, vocea lui Waters suna la fel de limpede, de invaluitor, de […]

  • Hrana pentru FNT

    […] bijuterii: “Insula” Naum-iana in viziunea Adei Milea la Nationalul din Cluj si “Vocea umana” a Oanei Pellea si Sandei Manu de la […]

  • Ei doi

    […] “Vocea umana”, Oana Pellea isi schimba vocea. In “Amantul”, Maia isi schimba chipul in repetate […]