in Green Hours

Crestinism e atunci cand

Text aparut initial pe LiterNet

Crestinism e atunci cand o curva de pe centura primeste, spre pastrare temporara, 500 de dolari de la o cvasi-necunoscuta. Ce face: fuge sau nu fuge cu banii?

Catre aceasta dilema, simpla, limpede si taioasa ca o lama perfect ascutita gata sa fie infipta in omoplatul existentei noastre adesea-patrupede, creste “Oase pentru Otto”, unul dintre cele mai destepte texte ale Liei Bugnar, relansat de curand la Green Hours, si jucat, in formula coupé, impreuna cu “Aici nu se simte”.

La 10 ani de la premiera gazduita de acelasi Green, cu Medeea Marinescu in locul Dorinei Chiriac si cu cainele-lup Iago in rolul terrier-ului Otto, “Oase pentru Otto” isi pastreaza prospetimea, istetimea, umorul si, mai ales, capacitatea de a pune intrebari crunte intr-o lume degrab-cautatoare de pufosenii rozalii. La poate cel mai bun rol al carierei, actrita Bugnar livreaza cu naturalete poante si emotie in doze atent potrivite, oferind contrapunctul necesar la aparitia cvasi-angelica a personajului Medeei Marinescu. Evitand o evolutie previzibila pe sablonul infruntarii intre prostituata harsaita si cea prada naivitatilor cele mai sfioase, spectacolul rastoarna rapid raportul de forte intre rau si bine, cinism si incredere in oameni, ceea-ce-stim-si-n-are-rost-sa-mai-verificam si ceea-ce-merita-zi-de-zi-re-interogat-cine-stie-poate-poate.

In “Aici nu se simte” (text publicat sub numele “Omul de zapada” pe LiterNet), un el si o ea, un Manole si o Bugnar, simt ceea ce restul oamenilor pare ca ignora: lumea pute! Fugind de duhoare, cei doi se refugiaza intr-un spatiu privilegiat, oleaca mai departe de Pamant, ceva mai aproape de cer. E in bataia vantului, a frigului, a ploii si ninsorii, dar aerul e curat si merita respirat. Pare a fi un acoperis, dupa cum la fel de bine ar putea fi bivuacul ingaduit de un tufis stufos. Nu e deloc sigur ca cei doi il asteapta pe Godot, dar e destul de probabil ca, pana una-alta, se intalnesc unul pe celelalt.

PS
Scena in care prostituata din “Oase pentru Otto” se trezeste in brate cu o suma consistenta de bani pe care si-ar putea-o insusi fara vreun risc penal seamana izbititor cu secventa in care Alina din “Dupa dealuri” isi revendica bunurile si banii lasati intru pastrare la familia care o gazduise candva. Dramaturgii Bugnar si Mungiu rezolva in chip diferit situatiile. De vazut in ce fel ar rezolva un moment similar cetatenii contemporani, non-fictionali, care-si leaga crestinismul in piept si il lovesc cu pumnul dimineata, la pranz si seara.

Green Hours
Teatrul Luni & Teatrul nu e o cladire
Spectacol coupé
“Aici nu se simte”
de Lia Bugnar
Regie: Lia Bugnar
Actori: Lia Bugnar, Marius Manole

“Oase pentru Otto”
de Lia Bugnar
Regie: Lia Bugnar
Asistent scenografie: Dragos Buhagiar
Actori: Lia Bugnar, Medeea Marinescu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.