in POINT

Cum l-am omorat pe Alpacino

Text publicat in premiera de Liternet

Alpacino (intr-un cuvant) moare in primele 10 minute. Eutanasiat de un veterinar selectat din public. La reprezentatia din 17 ianuarie 2018, veterinarul am fost eu. “Ai ceva de veterinar”, m-a complimentat Florin Piersic Jr. Tocmai incepuse “O mie de motive”.

Alpacino e un caine. Piersic e un pusti de 5 ani. Apoi unul de 7. Apoi un adolescent. Apoi un adult. Motivele nu sunt doar o mie. Sunt zeci de mii. Sute de mii.

Motive pentru a nu muri. Motive pentru a trai. De o parte, forta bruta, compacta, betonata a cuiva care decide sa renunte. De partea cealalta, naivitatea, candoarea, fragilitatea a cuiva care se opune renuntarii. Masivitatea “NU”-ului fata cu subrezenia infinit poroasa a “DA”-ului.

Piersic isi ia aliati. Fiecare spectator primeste un cartonas pe care sta scris un motiv si un numar. Cand isi aud numarul, oamenii rostesc motivul. Sunt si ei partasi la incercarea lui de a opri drumul spre nicaieri al, al, al, de fapt, nu conteaza al cui. O sa aflati daca mergeti la spectacol. Sau daca vedeti filmul documentar HBO “Every Brilliant Thing”, bazat pe acelasi text.

Esentiala e esenta unui om care se opune resemnarii. Care isi scotoceste mintea, inima, imaginatia pentru a gasi motive in favoarea zambetului, in favoarea binelui, in favoarea vietii.

Esentiala e capacitatea unui actor de a construi, vreme de un ceas si jumatate, o schela de o fragilitate atat de masiva, incat pe bratele ei ai senzatia ca poti urca, fara vreun pericol de prabusire, toate necredintele lumii.

Pe 18 iulie curent, Piersicul va implini 50 de ani. Cu ocazia a “O mie de cuvinte”, el a implinit un zambet cum nu sunt prea multe in lumea asta a noastra. Ma feresc sa-l descriu. Ca tot ce e bun in teatru, deci in viata, e inexplicabil, misterios, luminos. Este si ramane. Exista si rezista.

Nu motivele, oricat de multe, de faine, de haioase (se rade mult), de emotionante (se mai si plange) fac diferenta intre un om care se opreste si unul care continua. Insirate pe o alee lunga, dar, fatalmente, finita, ele nu fac decat sa amane anuntatul sfarsit. Prezenta, insa, acel ceva care exista cu adevarat intr-un anumit loc, pentru o anumita fractiune de secunda, poate schimba definitiv traiectoria.

Nu motivele conteaza, ci gandul ca un om se straduieste din toate puterile sa le genereze de dragul unui alt om. Asta e ce naste un sens in marea ceatza prin care orbecaim zi dupa zi. Totul e sa-l vedem, sa-l intelegem, sa-l primim.

POINT
“O mie de motive”
Text: Duncan Macmillan (“Every Brilliant Thing”)
Traducere & Adaptare: Horia Suru & Florin Piersic Jr.
Regie: Horia Suru
Light design: Bogdan Gheorghiu
Actor: Florin Piersic Jr.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.