Spre lauda lor, Marcel Avram, East European Production si D&D East Entertainment l-au adus pe Robbie Williams in Romania. Spre lauda lor, Marcel Avram, East European Production si D&D East Entertainment au promovat evenimentul astfel incat peste 60.000 de oameni au participat la dansul. Asta inseamna ca in seara zilei de 17 iulie 2015, Bucurestiul a gazduit cel mai popular concert din istoria Romaniei. Peste Michael Jackson, peste ACDC, peste Bon Jovi, peste Roger Waters.
Spre rusinea lor, Marcel Avram, East European Production si D&D East Entertainment au produs cea mai slaba organizare de concert semnificativ din istoria recenta a Romaniei. Explicatiile pentru aceasta evaluare le aveti mai jos. Atentie, nu comparam mere cu pere, nu comparam Bucurestiul cu Londra sau Milano, comparam strict Bucuresti cu Bucuresti, Piata Constitutiei cu Piata Constitutiei.
Cu peste o ora inainte de inceperea concertului lui Robbie Williams, Normal Circle, a treia portiune ca valoare a biletelor din cele amplasate pe asfalt, era aproape full. Posibilitatea de a circula intre cele intrari, dinspre Izvor si dinspre 13 septembrie, era exclusa, mijlocul si zonele imediat adiacente erau intesate de oameni, lateralele se umpleau si ele rapid. Asta in timp ce lateralele Gold Circle si Diamond Circle erau si aveau sa ramana pana la final, libere. Stiind numarul de bilete vandute in fiecare zona si avand experienta precedentelor concerte de magnitudine asemanatoare din Piata Constitutiei, organizatorii ar fi putut lesne prevedea situatia aseza mai in fata gardurile de pe lateralele Normal Circle.
O coada la bere finalizata cu succes a durat in jur de o ora si jumatate. Nu e mult, e enorm. Macar a fost fara favoritisme: cetatenii de la Normal, Gold si Diamond Circle s-au inghesuit cu totii la aceleasi dozatoare. Din nou, stiind cate bilete s-au vandut si cum au stat lucrurile in trecut, organizatorii ar fi putut prevedea situatia. La ACDC, Bon Jovi si Roger Waters am baut bere! Cumparata in mai multe ture, chiar.
Toate cele de mai sus sunt importante, enervante, deranjante, dar nu decisive. Decisiva cu adevarat a fost interzicerea dreptului la hidratare elementara intr-o zi cu temperatura a aerului de pe 30 de grade, serios amplificata la concert de asfalt si de numarul urias de oameni. Reprezinta o ireponsabilitate crasa a organizatorilor, dar si a autoritatilor locale (eventual si centrale, depinde de cum arata legislatia) faptul ca la un asemenea eveniment apa se putea achizitiona fix ca berea, adica dupa cozi de o o ora jumatate.
Apa, in conditiile meteo de la acest concert, nu era o fitza, ci o necesitate. Daca au ales sa nu permita accesul in spatiul de concert cu recipiente de plastic cu apa (sute de pet-uri goale erau abandonate la portile de acces), atunci organizatorii aveau OBLIGATIA sa asigure puncte de distribuire lesnicioasa (si eventual GRATUITA). Luind act de conditiile meteo, autoritatile locale (si, eventual, centrale) aveau OBLIGATIA sa solicite organizatorilor indeplinirea conditiilor enuntate in fraza anterioara. Fix pe modelul angajatorilor care sunt obligati sa asigure hidratarea angajatilor in conditii de vreme calduroasa.
Atentie, angajatorii sunt obligati sa distribuie gratis apa angajatilor pe timp canicular, in timp ce publicul de la concertul Robbie Williams, platitor de bilete de minimum 140 ron, nu a avut dreptul la apa nici macar contra-cost. Aceasta reprezinta o IRESPONSABILITATE URIASA, pe care s-ar cuveni sa n-o mai vedem repetata niciodata.
Sunt naiv daca, urmare a acestei situatiuni, visez la:
- un comunicat de presa prin care organizatorii sa prezinte scuze publice pentru lacunele semnalate mai sus?
- o reactie a autoritatilor locale care sa sanctioneze, conform legii, neajunsurile privind distribuirea si/sau limitarea drastica a accesului la apa produse prin mecanismul descris mai sus?
- o hotarare de Consiliu General Bucuresti si/sau o lege a Parlamentului prin care organizatorii de evenimente cultural-sportive sa fie obligati sa asigure distributia gratuita a apei catre publicul ce onoreaza un eveniment cultural-sportiv in conditii meteorologice dificile? Corturi exclusiv dedicate aprovizionarii cu apa, ale caror numar, dimensiuni si personal sa fie stabilite in raport cu numarul de bilete vandute?
Nu cred ca sunt naiv. Imi pare mai degraba o speranta rezonabila intr-o tara si un oras care produc al nu stiu catelea mare concert in care publicul impresioneaza super-vedete ale rock-ului mondial. Daca oamenii acestia, prin entuziasmul, generozitatea si cultura lor muzicala pot fi genera seri de calitatea celei care tocmai a trecut, atunci aceiasi oameni pot genera, prin presiune legala, civilizata si inteligenta, schimbarile prezentate mai sus. Daca libertatea si oarecarea bunastare financiara ne-au dat dreptul la Robbie, cred ca e rezonabil sa ne imaginam ca ne vom transforma in realitate si dreptul la apa.
PS
Cat despre concert, luati, serviti, gustati: partea 1, partea 2. Reproducerea youtube a transmisiunii live de pe Dolce Info HD. O bijuterie, super show-man, minunata voce. Parca, totusi, cu prea multe cover-uri si prea putine momente de ne-mers la sigur (o idee “prea comercial”, as they say these days :)). Apropo de cover-uri, la minutul 25:15 din partea 2, incepe Bohemian Rhapsody. Cum va pare :)?