in Pansori Project ZA

De unde vine Ada Milea

Festivalul International de Teatru Interferente 2016
Text publicat in premiera de LiterNet

O chitara, o toba, o voce. Un interpret, doi muzicanti. O poveste. Cantata, recitata. O scena imensa, Un scaun si un evantai ca unice elemente de scenografie. Interpretul se numeste sorrikun. Genul de spectacol vine din peninsula coreeana, se numeste pansori si exista de prin secolul 17. De aproape doua decenii e parte din patrimoniul UNESCO. De tot atata timp, un fel de pansori exista si in Romania, datorita Adei Milea. Cu mica mentiune ca Ada canta si la chitara, in timp ce sorrikun presteaza doar la voce, bifand, in plus, miscare scenica.

Jaram Lee e posibil sa fie prima sorrikun care a evoluat in Romania. In 2012, la Interferente. A prezentat atunci “Ukchuk-Ga”, bazat pe “Mutter Courage” a lui Bertolt Brecht. A revenit, la urmatoarea editie, in 2014, cu “Sacheon-Ga”. In seara de 3 decembrie 2016, a bifat tripla cu “Stranger’s song”, spectacol pornind de la proza “Drum bun, domnule presedinte”, publicata de Gabriel Garcia Marquez in 1992, in volumul “Douasprezece povestiri calatoare”.

Lee isi scrie singura textele si cantecele. Interpreteaza toate personajele. Din cand in cand, intrerupe curgerea piesei pentru a dialoga cu publicul (caruia i-a multumit atat in romana, cat si in maghiara) sau pentru a bea apa. Sala mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj are 862 de locuri. In prima sambata din iarna lui 2016, cel putin 750 dintre ele au fost ocupate. Si, cu mici exceptii, au ramas asa vreme de 80 de minute, cata vreme Lee a spus povestea celor doi imigranti ultra-saraci din Geneva care il primesc in vietile lor pe ex-presedintele tarii de bastina, aflat in Elvetia pentru o operatie complicata. La final, ovatiile i-au chemat pe artisti pe scena vreme de 5 minute. Nimeni nu se indoieste ca Jaram va reveni la Interferente peste doi ani.

Pansori-ul prezentat de sud-coreeanca de care s-a indragostit Clujul e genul de intoarcere la origini, versiunea 2.0. Se spune o poveste, ca la inceputurile teatrului, dar ritualul, desi insotit de o muzica cu certe accente traditionale (plus un iz de folk Dylan-like), e semnificativ improspatat. E loc de poante felurite, de referinte la wikipedia, de iesiri (auto)-ironice din rolul de sorrikun. Schimbarile de ritmuri muzicale sunt dese si bruste, momentele duioase, vag naive, lasa rapid loc episoadelor in forta, mustind de umor. Publicul intra in joc, revizitandu-si anii copilariei cand povestea spusa de bunici era totul, dar si potentandu-si statutul de adult bucuros sa descopere mereu alte si alte forme de a desvraji si vraji viata si nelimitatele ei forme de manifestare.

“Stranger’s song” a fost genul de surpriza care imbujoreaza, impecabil asortata cu zapada, frigul si farmecul iernii ce a cuprins, cu precizie calendaristica, Clujul anului 2016. Aplauzele, zambetele si vinul fiert au continuat povestea adanc in noapte.

Pansori Project ZA
Stranger’s song
Dramatizare dupa povestirea “Drum bun, domnule presedinte” de Gabriel Garcia Marquez
Regie: Ji Hye Park
Text & Muzica: Jaram Lee
Sorikkun (interpret): Jaram Lee
Cantareti: Hyang Ha Lee, Yeongdoo Choi

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.