in Fictiune european

Vara care va veni

TIFF 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

“3/4” al bulgarului Ilian Metev beneficiaza de o programare interesanta la TIFF 2018. Prima proiectie s-a intamplat in dupa-amiaza primei zile a festivalului, a doua va avea loc in seara finala. Copertele ce incadreaza a 17-a editie a intamplarii transilvane.

O fiica, un fiu, un tata. Si o absenta. O adolescenta, un pusti, un matur. Si o absenta. O pianista in devenire pregatindu-se examenul decisiv, un baietel plin de energie si imaginatie, un profesor universitar de fizica. Si o absenta. O tanara care se pregateste pentru emigrarea in Germania, un baiat caruia i se face deja dor de sora ce va pleca, un barbat singur pregatind cina copiilor. Si o absenta. Trei sferturi dintr-o familie.

In viata adolescentei, nu mai exista mama, dar exista o profesoara de pian. In viata pustiului, nu mai exista mama, dar exista jocurile din curtea scolii si drumurile cu sora de la meditatiile de pian ale acesteia. In viata tatalui, nu mai exista sotia, dar exista copiii si o anumita stinghereala in a se apropia de ei.

Pe fiu, incearca sa-l invete liniile mari, de forta, ale fizicii, preferand sa nu se piarda in detalii care ar insemna supravegherea temelor zilnice. Pe fiica, o incurajeaza sa studieze si sa emigreze, dar lipseste de la ultima repetitie, cu public, pe care aceasta o face inaintea marelui examen.

La facultate, tatal are un asistent excelent pe care il sfatuieste sa plece din tara. Acesta refuza. Tatal evoca epoca in care tinerii aveau mai mult curaj. Asistentul ii intuieste singuratea si incearca sa-l integreze intr-o bauta colegiala.

Filmul curge lent si frumos. Montajul ne prezinta alternativ vietile separate ale celor trei si apoi intalnirile in formula de doi sau trei. Absenta mamei e mereu prezenta. La fel si caldura dintre ei. Coexistand cu ezitarea, cu delicatetea, cu nepriceperea, cu gesturile incomplete, cu tacerile nepotrivite.

Finalul aduce o nuanta deopotriva dinamica si solara. Nelinistea traieste langa zambet. Orice vara aduce cu sine speranta. Si TIFF-ul :). Ne vedem la anul!

3/4
Bulgaria 2017
Regie: Ilian Metev
Scenariu: Betina IpIlian Metev
Imagine: Julian Atanassov
Actori: Mila Mihova (Fiica), Nikolay Mashalov (Fiul), Todor Veltchev (Tatal)

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.