in Aia a zilei

Despre responsabilitatile morale ale romanului de rand

“În fiecare an se demonstrează că nu e vorba de un val, de un accident care vine şi trece, de o coincidenţa sau altceva. În România, în ultimii zece ani se face film de foarte bună calitate; nu de către un singur regizor, ci de o mână de oameni şi iată că în fiecare an, mâna această are mai multe degete. [..]

Când e vorba să scriem pe facebook sau pe online sub diferite articole, toţi suntem fie iubitori şi cunoscători, fie patrioţi, fie zmei. Când vine vorba să mergem la film… Acolo e mai greu. Spunem că susţinem filmul românesc, că ‘bravo băieţii!’ dar tot pe net ne uităm la film.

<<Eu când vreau să fluier, fluier>> a avut aproape 60.000 de spectatori plătitori în săli. Însă, aproape 600.000 de vizionări cumulate pe youtube, la clipurile continând întreg filmul, şi cine ştie câte de pe alte surse. Dacă măcar 10% din românii care văd filmele româneşti pe net ar merge în săli am avea alt cinema.

Nu e vorba de patriotism, e vorba de a arată că te interesează filmul şi că mai vrei. Dacă nu te interesează, bine şi aşa, nu te uita, există alternative. Dar dacă vrei să îl vezi, fă un efort, ieşi din casă, plăteşte un bilet echivalent al unui pachet şi jumătate de ţigări şi apoi spune mai departe că ţi-a plăcut sau că nu ţi-a plăcut. Vorbim, glumim, dar suntem ţara europeană cu cel mai mic număr de spectatori plătitori, raportat la numărul de locuitori”.

By
Florin Serban
in
Florin Şerban: “suntem ţara europeană cu cel mai mic număr de spectatori plătitori, raportat la numărul de locuitori…” – Cinemagia – 20.02.2013

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.