EURO 2016
Text publicat in premiera de LiterNet
Ucraina, singura tara participanta la Euro 2016 pe al carei teritoriu s-a intamplat in anii de pe urma un razboi civil (acum doar “inghetat”, nicidecum incheiat), a produs aseara, la Lille, cea mai frumoasa repriza de pana acum a turneului final francez. Eliberata de ingrijorarea de a nu primi gol (cetateanul german cu parinti macedoneni Shkodran Mustafi deschizand rapid scorul pentru campioana mondiala en-titre), trupa sexagenarului Mihailo Formenko a uitat de frici si complexe, a dat drumul la alergare si, sustinuta de tehnica in regim de viteza a oamenilor sai ofensivi, a impins Germania teribil de aproape de propria poarta.
E de presupus ca, fara Neuer in forma maxima (desi e greu de spus care e maximul unui asemenea super-fotbalist), Ucraina ar fi egalat rapid si meciul ar fi curs altfel. Neuer insa a existat, asa cum a existat si Piatov, portarul ucrainean care, dupa pauza, a refuzat prin paradele sale, pana in ultimele secunde ale meciului, golul de 2-0. Asta in conditiile in care oamenii din fata lui si-au pierdut treptat luciditatea si rezervele de energie, ne-reusind sa mentina ritmul din prima parte.
Atitudinea si consistenta jocului ucrainenilor merita insa toate aplauzele. Ei au concluzionat un weekend de debut de Euro neasteptat de frumos, cu 7 meciuri avantate, adeseori entuziasmante. Au fost partide lipsite de duritati, simulari ori trageri de timp, afisand un joc ofensiv, generos in efort si vizitat de idei tactice indraznete. Echipele socotite apriori outsider, gen Romania, Albania ori Ucraina, au refuzat atat ipostaza de victima sigura, cat si asimilarea filozofiei “distrugem atacurile adverse, tot ce conteaza e sa nu luam gol”. Arbitrii au incurajat fluenta jocului, fluierand rar si apeland deseori la “legea avantajului”.
In fine, suporterii, cei din tribune, au creat, cu exceptia celor ai Rusiei, genul de atmosfera care indeamna fotbalistii la depasirea propriilor limite. La acest capitol, Euro, cel putin in versiunea privita si auzita la TV, e peste Mondialul de acum doi ani. Din pacate, reversul invaziei de spectatori din toate cele 24 de tari participante e explozia de violenta de pe strazi, un fenomen care developeaza starea de nervozitate, fustrare si intoleranta care stapaneste o buna parte din Europa momentului. Cum se intampla adesea, sportul la cel mai inalt nivel ajunge sa spuna lucruri relevante despre societate in ansamblul ei.
Sursa foto: UEFA EURO FB