in Doctor’s Studio, Pop UP Theatrics

Du-ma, MTzR, in sus!

Text aparut initial pe LiterNet

O masa in fata Clubului Taranului. Doua persoane asteapta. O fata tanara se apropie. Imbracata provocator, vorbind ciudat. O actrita. Cei doi se ridica de pe scaune si o urmeaza. Stanga in gang, dreapta pe o intrare intunecata, sus pe scari. Cei doi devin spectatori. Incepe “Inside“.

Productie Pop UP Theatre si Doctor’s Studio, “Inside” e un gen de spectacol pe care creatorii lui il numesc “interventie teatrală” avand “caracter site-specific (inspirat de un loc anume, creat pentru acel loc și derulat o singură dată). In cazul de fata, locul spectacolui este Muzeul Taranului Roman, iar “data” este 17-21 mai, de la 6 la 10 seara, din 20 in 20 de minute, pentru cate 2 spectatori.

Dupa ce li se inmaneaza cate un telefon mobil, cei doi sunt lasati singuri pe scari. Acolo, vor intalni alti doi actori si vor primi apeluri telefonice. Fiecare de la altcineva, cu, evident, alt continut. Apoi vor urca.

Vor intalni alti actori, vor auzi alte voci, in alte telefoane. Si vor urca.

Si vor explora. Se vor misca uneori in voie, alteori ghidati de vocea din casca, alteori de omul din preajma. Si vor urca.

Vor vizita incaperi generoase, camere inghesuite, holuri prost luminate, verande incantatoare, poduri misterioase, turnuri spectaculoase. Vor rade, vor canta, vor dansa, vor asculta, vor vorbi. Vor privi actorii, ii vor urmari cu atentie, ii vor atinge, ii vor ignora, ii vor evita, vor fugi de ei. Vor fi parte din scena, din decor, din public. Spectacolul se va construi pentru ei, din ei, cu ei. Vor fi, pe rand, liberi si captivi, prinsi in vartejul jocului si lasati deoparte, emotionati si cerebrali, dezinhibati si speriati. Si vor urca.

Vor asculta povesti de demult, unele reale, altele inventate, cu toatele adevarate. Vor auzi vechi legende populare si barfe de alcov, vor fi parte din intrigi politiste si nuvele fantastice, isi vor aminti uitate mituri si renascute credinte, vor afla bucati din istoria locului numit MTzR si a spatiului care l-a facut posibil. Vor amusina o dara de Eliade, dar si un iz de James Bond. Si vor urca.

Invaluite in fum de tigara si ingaduite de umbrele demodate, vor trece minute si etaje. Va fi poate o ora, o ora si ceva, va fi poate o cladire, o simpla, frumoasa si veche cladire. Sau poate ca cei doi vor traversa veacuri si vor urca lumi. Poate ca se vor trezi in alt timp si in alt cer. Sau poate ca nu se vor mai trezi niciodata.

PS
Cu cateva saptamani inainte de 4 martie 1977, Toma i-a spus lui Caramitru: “Abia cand n-am sa mai fiu ai sa intelegi cat de mult tin la tine”. Cat inca mai este, cat inca mai suntem, se cade sa ii spunem MTzR-ului (dar si Green-ului, Act-ului, …) cat de mult inseamna in geografia vietilor noastre coordonatele existentei sale. Ce bine ca e, ce mirare ca sunt.

Pop UP Theatrics & Doctor’s Studio
la Muzeul Taranului RomanInside
de Ella Greenhill,Vera Ion, Peca Stefan
Regie: Tamilla Woodard, Radu Apostol, Ana Margineanu
Scenografie: Maria Nicola
Coregrafie: Andreea Duta
Actori: Oana Margineanu,
Laurentiu Banescu, Sabrina Iaschievici,
Andreea Duta. Katia Pascariu,
Cosmin Selesi, Viorel Cojanu, Toma Danila
Rolando Matsangos,
Isabela Neamtu, Andreea Mateiu, Maria Nicola, Alexandra Laura Badea

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.