in Ecrane

“Dupa dealuri”, se vede Cannes-ul

“Dupa dealuri”, cel de-al treilea lungmetraj din cariera lui Cristian Mungiu (dupa “Occident” si “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”), a fost selectionat in sectiunea oficiala a celei de-a 65 editii a festivalului de la Cannes (16-27 mai 2012). Mungiu, care a castigat festivalul in 2007 cu 432, se va duela cu alti 21 de regizori, printre care americanul Wes Anderson (“Moonrise Kingdom” cu Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Harvey Keitel), canadianul David Cronenberg (“Cosmopolis”, cu Juliette Binoche, Paul Giamatti, Mathieu Amalric, austriacul Michael Haneke (“Amour”, cu Isabelle Huppert si Jean-Louis Trintignant), iranianul Abbas Kiarostami (“Like someone in love”), britanicul Ken Loach (“The angel’s share”), veteranul (90 de ani!) francez Alain Resnais (“Vous n’avez encore rien vu”, cu Michel Piccoli, Mathieu Amalric, Lambert Wilson si Hippolyte Girardot), brazilianul Walter Salles (“On the road”, cu Kirsten Dunst, Viggo Mortensen si Steve Buscemi) si danezul Thomas Vintenberg (“Jagten / The hunt”).

Acestei pleiade de somitati si vedete, Mungiu ii opune doua debutante, Cosmina Stratan si Cristina Flutur, si faimoasa poveste a maicutei Irina decedata in 2005, la doar 23 de ani, la manastirea Tanacu. Scenariul, scris tot de Mungiu, se bazeaza in mare parte pe doua romane de non-fictiune ale Tatianei-Niculescu Bran: “Spovedanie la Tanacu” si “Cartea judecatorilor – Cazul Tanacu”. Juriul sectiunii principale va fi condus de the one and only Tim Roth.

In sectiunea Cinéfondation, printre cele 15  scurt si mediu-metraje selectionate (din 1700 de pelicule inscrise) de catre juriul condus de belgianul Jean-Pierre Dardenne, se numara si “Tabara din razoare” al masterand-ului UNATC Cristi Iftime. In fine, proiectul “Nu ma atinge-ma / Touch me not” al Adinei Pintilie va face parte din sectiunea Atelier a festivalului.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.