in Xtra

Elogiu limbii engleze

B-IFF 2014
Text aparut initial pe LiterNet

Alan Partridge e un personaj pe care actorul englez Steve Coogan l-a inventat in 1991, pentru o emisiune a BBC Radio 4, si de care apoi publicul britanic a avut parte in nenumarate emisiuni de divertisment radio-tv. In 2013, Coogan s-a decis sa-l urce pe Partridge pe marele ecran. Asa a aparut “Alan Partridge: Alpha Papa”, hit-ul comic al verii trecute la Norwich (orasul de bastina al DJ-ului Partridge), Londra si in restul Insulei.  La Bucuresti a ajuns abia acum, gratie B-IFF 2014.

Asezat undeva la granita dintre “Pirate Radio” si seria “Naked Gun”, filmul lui Coogan e genul de parodie dezlantuita in care gagurile, care mai istete, care mai rasuflate, curg pe repede inainte si in care iti doresti sa ai in mana o telecomanda si sa derulezi inapoi pentru a fixa mai bine detaliile poantei pe care o s-o povestesti cu siguranta prietenilor de zeci de ori. Criza economica, corectitudinea politica imbibata in ipocrizie, eternele conflicte dintre noii capitalisti “verosi” si “blanzii”, “neprihanitii” traditionalisti, dintre patriarhalismul micilor targuri de provincie si senilele distrugatoare ale globalizarii sunt doar cateva dintre temele pe care debutul in scurt-metraj al lui Partridge le mitraliaza cu umor necrutator.

Dincolo insa de bancurile la care se rade oriunde pe Glob, filmul are un accent britanic absolut adorabil, ce e posibil sa nu aiba ecou universal, dar pe care iubitorii culturii pop anglo-sexone il vor devora cu o placere nebuna. Jocurile de cuvinte sunt superlativul unui scenariu care galgaie de imaginatie si prospetime. Dincolo de a starni hohote de ras, sirurile acestea neasteptate de cuvinte prind, parca, sa faca o reverenta in celei care a fost candva glorioasa limba engleza. Vorbita pe o Insula ai carei locuitori au invatat, de sute de ani, ca singurul ton posibil al discursului patriotic e cel auto-ironic.

Alan Partridge: Alpha Papa
Marea Britanie 2013
Regie: Declan Lowney
Scenariu: Peter Baynham, Steve Coogan, Neil Gibbons, Rob Gibbons, Armando Iannucci
Actori: Steve Coogan, Colm Meaney

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.