in Xtra

Emotia acestor clipe

Portiuni din .ro sunt cvasi-blocate. gsp-ul, hotnews-ul, prosportul aproape ca nu mai fac fata traficului. Cifrele se asaza rand dupa rand, toate cu acelasi sufix: “cu executare”. Oamenii care au dominat fotbalul romanesc in primele doua decenii de dupa Revolutie intra la puscarie. De ce?

Pentru ca o echipa de jurnalisti (Gazeta Sporturilor) condusa de Catalin Tolontan a avut curajul, inteligenta si rabdarea sa documentaze o investigatie care a dus, acum ani multi, la deschiderea unui dosar penal.

Pentru ca, dupa ani de ezitari, decizii curajoase, decizii sulfuroase, amanari, reveniri, ironii, replieri, cativa procurori si cativa judecatori au avut curajul, inteligenta si rabdarea sa acuze, sa judece si sa dea un verdict final.

Nu, acesta nu e fenomen normal intr-o tara normala. E mai mult decat atat. E un cutremur care izbeste sportul cel mai iubit dintr-o tara si fenomenul social cu cel mai impact popular. E o sanctiune dura impotriva unor oameni care si-au etalat zeci de ani insemnele puterii in mod ostestantiv si, cel mai adese, imoral.

Pretuim in vreun fel emotia acestei clipe? Daca da, atunci, printre altele, s-ar cuveni:

 • sa cautam sa ne informam si sa intelegem lumea in care traim (si) din presa scrisa, aceea muribanda si umilita, din cauza de criza, de schimbare a profilului media, dar si din indiferenta noastra (cel mai adesea) iresponsabila
 • sa cautam sa privim inspre DNA, DIICOT, Inalta Curte si alte institutii asemenea cu propriii nostri ochi, si nu prin lentilele deformatoare ale politicienilor sub acuzare sau ale comentatorilor de tv
 • sa incercam o data, macar o data, sa ne cenzuram pornirea inspre lehamite atunci cand vine vorba de presa, justitie si, in general, societatea inconjuratoare; sa ne informam inainte sa dam ochii peste cap, sa dam din mana a paguba si sa ne hlizim natang

Nu e nevoie sa fim fanii cuiva, fie el om sau institutie, nu e nevoie sa consideram apriori un acuzat vinovat, dar e imperioasa nevoie sa judecam cu mintile noastre, informandu-te cat de judicios, variat si consistent cu putinta. Asta daca vrem sa ne luam in serios statutul de oameni traitori in 2014, in Romania.

Vi se pare patetic? Poate. Dar mi-e teama ca fara o tzara de pathos nimic nu s-ar miscat. Multumesc, Tolo, Multumesc, GSP!

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Un lucru este foarte adevarat, ca este cea mai mare realizare a unei publicatii sportive din Romania. Bravo GSP de N ori si speram ca ceilalti sa copieze pozitia luata de acestia 😉

 2. Tolo e capul rautatilor? ce bucurie am…. nu am stiut, intru rar pe GS! dar daca e asa, imi scot palaria in fata lui si ii urez multa sanatate si mult noroc!

 3. Ma bucur enorm ca in sfarsit gasesc un comentariu care sa descrie in cel mai bun mod posibil ceea ce se intampla de fapt in aceste zile.
  Nu este neaparat vorba de acei oameni neinsemnati care au mers unde le este locul,ci de acei oameni care au crezut si cred ca societatea romaneasca poate sa se schimbe.Acesti oameni au meritul de a merge mai departe si a-si sluji cauza si profesia dincolo de mizeria zilnica care se intampla pretutindeni.
  Pentru mine este un exemplu si o lectie…sper din tot sufletul ca fiecare Roman sa o inteleaga si sa faca un pas inainte…pentru ca justitia a facut deja pasul si nu ramane decat sa o sustinem.
  Bravos Tolontan,Bravos Brezeanu…si sunt multi ca voi care vor altceva pentru natiunea romana!

  • Marturisesc ca NU AM CREZUT ca se va intampla asta! Mi-e greu sa o cred si acum. Nu-i doresc nimanui sa ajunga la inchisoare, insa in conditiile in care un om care fura pentru ca familia lui nu are ce manca primeste o condamnare de doi ani, iar cei in cauza, se parea ca vor primi, cu ceva exceptii, “cu suspendare”, sentimentul de parere de rau pentru cei din urma nu ar trebui sa existe. Nu ma pot bucura, chiar daca s-a facut dreptate. E trist ca a facut asta un om de o cu totul alta factura decat majoritarii, sunt trist pentru familiile tuturor. Nu fac o gluma spunand ca dl. Tolontan ar trebui sa devina un colaborator indeaproape al celor din Ministerul Justitiei. Daca si-ar largi putin aria, depasind sfera sportului, sunt convins ca i-ar convinge pe cei din ministerul mai sus mentionat sa redeschida dosarele si sa deschida dosarepentru TOATE persoanele implicate in afacerea permiselor din Arges. Deranjanta pentru cei implicati in dosarul transferurilor a fost, in cazul multora, aceeasi atitudine cu care ne obisnuisera inainte de a se deschide acesta. Cu siguranta, ca si ei, ca si mine, au fost convinsi ca pedeapsa cu suspendare era maximul ce li s-ar fi putut intampla.