in Arad - Teatrul Clasic Ioan Slavici

Exercitiu de admiratie

Festivalul Comediei Romanesti 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

Dramaturgul american Thornton Wilder si-a castigat unul dintre cele trei Pullitzer din cariera pentru piesa “Our town”, publicata si jucata in premiera absoluta in 1938. Textul spune povestea vietii in oraselul american imaginar Grover’s Corners din primul deceniu al secolului trecut. Pe scena unui teatru la fel de imaginar, directorul invita, pe rand, oameni simpli din acea epoca sa vorbeasca despre propriile lor experiente, despre dramele, visele, iubirile, casatoriile, plecarile, venirile, nasterile, mortile ce compun, peste tot pe lumea asta, viata unui oras.

Regizorul Cristian Ban a adaptat textul pentru Arad si a montat la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” “Orasul nostru”, spectacol nominalizat la cea mai buna productie a anului 2017 in cadrul Galei UNITER 2018. In mai, orasul lor a ajuns si in orasul nostru, fiind gazduit de Sala Noua a Teatrului de Comedie in cadrul festCO 2018.

9 actori. Sa-i numim, impreuna cu rolurile lor: Ioan Peter (Regizorul), Alex Margineanu (Eugen), Cecilia Lucanu-Donat (Margareta), Angela Petrean-Varjasi (Celia), Stefan Statnic (Doctorul), Dorina Darie-Peter (Maria), Roxana Sabau (Laptareasa), Robert Pavicsits (Laptarul), Calin Stanciu (Arthur).

Cateva dintre personaje au fost mici celebritati locale, ale caror urme mai pot fi inca admirate in Aradul contemporan. Restul au fost anonimii care au format si vor forma intotdeauna massa deasupra carora se vor ridica celebritatile, vedetele, exceptiile.

Actorii produc live coloana sonora a spectacolului. Cand unul dintre ei bea lapte, el doar mimeaza actiunea. Zgomotul dopului care se deschide, al sticlei care se inclina, al laptelui care se izbeste de peretii paharului si, mai apoi, al plescatului satisfacut e produs de colegii, asezati pe scaune, in jurul scenei, printre spectatori. Asa a fost la Wilder, asa a ramas la Ban. Ca si cum actiunile, personajele nici n-ar exista, ca si cum doar noi, spectatorii, la teatru, ni le-am imagina.

Actorii joaca mici fragmente din vietile concetatenilor lor de acum un secol. Fragmentele sunt unite de explicatie oferite de Ioan Peter in rolul Regizorului intregii intamplari. El ne vorbeste noua, spectatorilor, dar si lor, personajelor. Ii incurajeaza sa isi spuna povestea.

Spre final, cand cei mai multi vor fi luat deja loc pe scaunele dintr-o alta lume, Regizorul insoteste, cu empatie, drag si intelepciune, zadarnicele eforturi ale Margaretei de a se intoarce. La parinti, la iubit, la copilarie, la primii pasi. Ca un mic zeu care intelege, dar nu poate interveni, Regizorul cuprinde intr-o privire si un zambet amar ce ne-am putea spune privindu-ne intr-o oglinda in care am cauta semnele tineretii apuse.

Farmecul nebun al micii bijuterii aradene e ca fiecare spectator intuieste prea bine ce va urma, dar nici unul nu isi poate refuza plonjarea in oceanul de emotie pe care cei 9 actori il starnesc la fiecare reprezentatie.

Si-apoi, ce nebunie este, pana la urma, ca in dezolantul peisaj al discursului autoreferential romanesc (imbibat de negativism, orbire, blazare, mioritizare), sa descoperi tandretea pentru un oras, grija pentru detaliile istoriei lui, ironia calda pentru defectiunile lui, solidaritatea oamenilor cu destinul spatiului pe care il locuiesc! In plina epoca a discursului tembeloid despre sistemul / statul paralel care nu ne lasa, ma-ntelegi, sa progresam, trupa aradeana ne invata, cu eleganta si discretie, ce vasazica fericirea de a asuma geografia, povestile si visele spatiului numit acasa.

Spectacolul curge in ritm captivant. Ajuta atat dinamica actorilor, cat si elementele plurivalente de scenografie propuse de Cristina Milea. Gratie light design-ului cutezator al lui Lucian Moga, nunta Margaretei cu Eugen ne este infatisata ca un film mut, o comedie in stil Stan si Bran rulata pe repede inainte. Melancolia, nostalgia, stropii de melodrama sunt atent mixati cu scenele in cheie ironica si cu umorul de situatie.

“Orasul nostru” e ceea ce se poate numi un spectacol-medicament pentru o societate bolnava de neincredere, in sine si in semeni, vizitata de intense puseuri depresive. In loc sa se caute cheltuirea bugetelor culturale ale anului centenar pe gaunoase manifestatiuni cu iz de cenaclu expirat, mai bine s-ar programa o stagiune itineranta a spectacolului aradean. S-ar putea observa la iesirea din teatrele si casele de cultura vizitate de “Orasul nostru” o seama de oameni care isi privesc urbea si concentatenii ca si cum i-ar vedea pentr prima data.

Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad
Orasul nostru
Text & Regie: Cristian Ban
Adaptare dupa Thornton Wilder
Scenografie: Cristina Milea
Lumini: Lucian Moga
Actori: Ioan Peter, Alex Margineanu, Cecilia Lucanu-Donat,
Angela Petrean-Varjasi, Stefan Statnic, Dorina Darie-Peter,
Roxana Sabau, Robert Pavicsits, Calin Stanciu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.