in Timisoara - Auăleu

Ferma animalelor nu e doar o metafora

Text publicat in premiera de LiterNet

Sa dam cuvantul google-ului: “ferma animalelor”

https://fermaanimalelor.ro/
Pentru familii fericite! Ferma Animalelor este locul perfect pentru timp de calitate petrecut cu familia sau prietenii! Descoperă …
https://fermaanimalelor.ro/exploreaza-ferma/restaurant-si-magazin/

Experiența ne-a ajutat să facem un meniu care să îi binedispună și pe copii și pe adulți … Intrare în fermă Magazin de jucării la fermă Recepția fermei Jucării …

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ferma_animalelor

Suntem in 2018. Scriu acest text pe 23 august, dupa-amiaza. Sunt 70 de ani de Andrei Plesu. E o zi misto.
Acum 29 de ani, pe 23 august, se mergea incolonat pe stadionul omonim pentru obisnuitele demonstratii regizate & omagiale. Era o zi naspa.
Cum bine zice wiki mai sus, Orwell si-a publicat romanul “Ferma animalelor” in 1945. Dupa 18 ani de Stalin la conducerea URSS (aveau sa mai urmeze inca 8).
Suntem in 2018. Stalin e mort de peste 65 de ani, URSS-ul e oale si ulcele de vreo 27, iar “Ferma animalelor” e un loc de distractie in Pantelimonul pre-bucurestean. Ce ne priveste pe noi Orwell?
In 2016, Ovidiu Mihăiță a zis ca ne priveste. Si a dramatizat romanul. Apoi, alaturi de Cari Tibor (muzica), Norbert Lovasz (lumini) si Cristian Popescu (sunet), a creat, la teatrul timisorean independent Auăleu, spectacolul “Ferma”. Cu trei actori (Christine Cizmas, Marian Parvulescu, Ioan Codrea ) si trei muzicanti (Andrei Racolța, Cristian Popescu si Ovidiu Mihăiță himself).
Din 2016 pana azi, am avut si avem cele pe care le stim in guvernul si parlamentul patriei. Pare ca Ovidiu Mihăiță a avut darul premonitiei. Desi tema libertatii & bunastarii spulberate de porcii catarati in varful sperantelor unor oameni / animale dispusi sa creada iarasi si iarasi, pana la infinitul auto-distrugerii, aceleasi si aceleasi basme de adormit propriile constiinte, nu e deloc nou. Dupa cum nici ce traim din 2016 incoace nu e deloc nou.
Am vazut “Ferma” la mijloc de iulie, la Garana, ca parte din programul extins al faimosului festival de jazz. S-a jucat pe zi, in curtea Hanului la Rascruce. In ciuda unor probleme organizatorice si a unei intarzieri, s-a auzit si s-a vazut bine, s-a ras mult, s-a cantat entuziast, s-a aplaudat efervescent.
Cu asa actori & muzicanti, era si greu sa fie altfel. Textul, insa, ca si durata de aproape 2 ore a spectacolului, ar fi putut, poate, sa nu se plieze pe mojo-ul unei amieze blande de vara, undeva, la munte, la o mie de metri altitudine, in vacanta.
Garana, insa, ramane un spatiu cu totul special. Iar publicul ei e principalul responsabil pentru asta. Din ipostaza de cetatean ingrijorat de pericolul dictaturii, revoltat de nedreptate, vizitat de disperare in fata strambatatii lumii nu se poate intra in vacanta.
Copiii se bucura ca exista un loc de amuzament dragut, senin si roz pe nume “Ferma animalelor”. Parintii poate ca ar trebui sa evite, totusi, posibila confuzie si sa isi indrume urmasii spre adevaratul sens al expresiei. Romanul lui Orwell si spectacolul Auăleilor demasca hidosenia unei vieti in care singura nuanta de roz e de gasit pe pielea porcilor care (ne) conduc.
Auăleu
“Ferma”
Dramatizare de Ovidiu Mihăiță
dupa “Ferma Animalelor” de George Orwell
Regie: Ovidiu Mihăiță
Muzica: Cari Tibor
Lumini: Norbert Lovasz
Sunet: Cristian Popescu
Actori & Muzicanti: Christine Cizmas (pardon, vaca)
Marian Parvulescu (porc)
Ioan Codrea (cal / magar)
Ovidiu Mihăiță (baterie)
Andrei Racolța (chitare)
Cristian Popescu (bass)

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.