in Fictiune world

Fratia derutelor

TIFF 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

Asher e un adolescent in ultima clasa de liceu. O clasa mai degraba rau-famata, formata din elevi care au prea putina treaba cu scoala. Milo e proprietarul unei mici firme de constructii si tatal lui Asher. Caruia vrea sa-i predea afacerea si pe al carui efort scolar nu pune mare pret. Rami e profesorul de romana al lui Asher. Singurul pe care acesta pune oarecare pret. Desi nici Rami nu e scutit de iesirile tanarului.

Asher musteste de agresivitate. Oriunde ar fi, orice ar face, ai mereu senzatia ca va lovi, ca va brusca pe cineva. Daca nu cu pumnul, macar cu vorba. Ceea ce se si intampla, adesea.

Tatal e autoritar, mama e departe. In ciuda unei perioade scolare petrecute mai degraba pe santierul de constructii (pentru munca) si pe stadioanele de fotbal (pentru distractie), tanarul e atras de scoala. Nu-si intelege pornirea, prin urmare e incapabil sa o explice. Dar o urmeaza cu incapatanare.

Fata de Rami simte o apropiere la fel de inexplicabila. Il adulmeca, ii simte slabiciunile, nu ezita sa le sanctioneze in public, dar cumva se simte tulburat. Nu e vorba de o atractie sexuala. E doar un soi de recunoastere in celalalt a propriei derute.

Matan Yair isi conduce alert lung-metrajul  de debut, Esafodaj / Scaffolding. Camera il urmeaza pe eroul principal si ii imprumuta acestuia gesturile, grimasele, respiratia. Undeva, la mijloc, scenariul se rasuceste. O surpriza greu de intuit mareste miza unui film oricum atractiv.

Finalul aminteste de Noul Val mioritic. Nu e loc de clarificari, nici de concluzii, nici de sentinte. “Esafodaj” e despre fratia unor nefericiri si despre ingemanarea unor derute. Despre incapacitatea de a verbaliza adancul ce uneori refuza catacombele si iese la lumina.

La ore bune dupa vizionare, spectatorul pastreaza cateva gesturi, cateva vorbe, cateva cadre. Ca dintr-o prietenie in care n-ai apucat sa spui nimic din ce conta cu adevarat, dar a carei intamplare iti va marca viata.

Esafodaj / Scaffolding
Israel & Polonia 2017
Regie & Scenariu: Matan Yair
Imagine: Bartosz Bieniek
Actori: Asher Lax (Asher),
Ami Smolartchik (Rami), Yaacov Cohen (Milo)

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.