in Timisoara - Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely

Iluzii

FNT 2013
25 octombrie – 3 noiembrie
Text aparut initial pe LiterNet

Secolul 20, inceputul secolului 21, Polonia. O femeie naste o femeie care naste o femeie care naste o femeie care va naste o femeie. Patru generatii, o felie de Europa, un fir al istoriei, un duh al nefericirii, incapatanarea de a merge inainte.

O fata frumoasa, un ofiter de armata, o nunta grabita, razboiul, lupta pentru supravietuire, rezistenta anti-fascista, distanta, asteptarea, familia facuta tandari. Fata frumoasa prefera alcoolul si isi abandoneaza fiica. Dar fiica se incapataneaza sa traiasca, munceste pe rupte, se casatoreste, isi recupereaza oarecum mama si ii prezinta nepoata. Nepoata reinnoada firul ratarii pe baza de vodca. Din aburii tari, se desprind, totusi, un barbat, o nunta si o fiica. Stranepoata. Ordonata si serioasa precum bunica, contemporana noastra incearca sa spuna stop. Stop casatoriei, stop vietii doar de dragul supravietuirii, stop nefericirii. Va reusi?

Cele patru actrite isi spun povestea separat, precum personajele din “Iluziile” de la Act. Asemeni unui copil ce isi asteapta somnul, publicul le asculta rand pe rand, ghemuit in intimitatea calda a decorului negrait de frumos (Iuliana Vîlsan), cu obrajii imbujorati si mintea traind aievea faptele de demult. Un bec orbitor si un altul amenintat de apa ce s-a infiltrat in abajurul rotund lumineaza felii de intuneric si de trecut.

Cele patru actrite interactioneaza abrupt si violent, redesenand conturul isteric al familiei din “Ingropati-ma pe dupa plinta”. Nefericirea se preschimba in nevroza, intimitatea in iritare, scena e inundata intr-o lumina abundendanta ce pune in valoare gratiile dintre personaje si lume.

Tipetele de azi cresc pe tacerile ce au insotit renuntarile de ieri, de alaltaieri, dintotdeauna. Lucrat si jucat cu minutie si talent, atat de frumosul spectacol de la Timisoara ne invata ca cea mai importanta datorie fata de trecutul ce se cuvine stiut, povestit si mangaiat, e sa nu-l repetam.

Teatrul Maghiar de Stat “Csiki Gergely” Timisoara
“Gardenia”
de Elżbieta Chowaniec
Regie: Koltai M. Gábor
Dramatizare: Sediánszky Nóra
Scenografie: Iuliana Vîlsan
Actori: Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Lőrincz Rita, Tar Mónika

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.