in Cluj - Teatrul National

K-Christ

FNT 2017
Text publicat in premiera de LiterNet

Decor Bocanet-ian. Personaj colectiv Purcarete-ian. Domnul K marca Ionut Caras (feat. ochelari in stil Bono).

Intram in “Procesul” kafkian pe filiera Gellu Naum (traducere), Mihaela Panainte & Daniel Ilea (dramatizare). Iesim, la o ora jumatate distanta, cu un domn K pe care viziunea Mihaelei Panainte (de data aceasta in calitate de regizor) il transforma intr-un Christ in care mediocritatea isi infige sulita si pe care isi arunca noroaiele urat-mirositoare. In loc de Inaltarea speciei, K-Christ-ul retrogradeaza inspre catacombe si gandacisme.

Dar domnul K nu e pe tot parcursul spectacolului o victima superlativa (fie ea deitate cazuta ori om tanjind spre mai mult decat mizeria din jur). Initial, se revolta impotriva absurdului. Apoi, pare ca doreste sa-l inteleaga. Exista si scene cand gusta din voluptatea de a fi aruncat de colo-colo, intr-un univers parasit de ratiunea cauzalitatii, imbibat de efectele subordonarii.

In lumea aceasta, sexualitatea, violenta si adaptarea la birocratia absurdului sunt de rigoare. Contorsionismul e cuvantul de baza. Pentru vizualizarea conceptului, actorii din Cluj fac risipa de elasticitate corporala, modularitate vocala, coordonare in formatiuni de 3, 4, 10 (aplauze pentru organizarea dictata de coregrafia lui Enikő Györgyjakab, actrita Teatrului Maghiar din acelasi mare oras teatral!).

In lumea aceasta, personalitatea nu are contur. Delicioase cateva momentele de grup care, alaturi de muzica nelinistitoare a lui Serban Ursachi  si de luminile omni-directiale ale lui Jenel Moldovan, aduc pe scena parte din nevroza cartii. Poate oleaca prea multa agresivitate fata de litera kafkiana, dar suntem, totusi, la un secol distanta de scriere.

Adrian Cucu explodeaza in monologul paznicului, sirul acela de vorba al carui sens ingaduie mii de interpretari. Cea a Mihaelei Panainte pare a vira inspre Becket-ianul neant de dincolo de asteptari, de sperante, de orice cautari. Nu e nimic in spatele usii la care tot batem o viata intreaga. Ni-mic! Da’ ce credeati? Dăăăăhhhh!

Ionut Caras ne trage dupa el intr-o calatorie din care razbat ecouri de Harap Alb si “Apocalypse Now”. Ori poate suntem in epoca in care ce incepe ca basm se termina in infern.

Functionarii de la I.A.D. sunt pedanti: exista o cutie pentru ochelarii fiecarui rastignit. Nu ne batem joc de obiectele personale ale celor care vor sa vada mai bine!

 

TN Cluj
Procesul”
Text: Franz Kafka
Traducere: Gellu Naum
Dramatizare: Mihaela Panainte & Daniel Ilea
Regie: Mihaela Panainte
Scenografie: Helmut Stürmer
Muzica: Serban Ursachi
Coregrafie: Enikő Györgyjakab
Lumini: Jenel Moldovan
Actori: Ionut Caras,
Anca Hanu, Cristian Grosu, Adrian Cucu,
Patricia Brad, Matei Rotaru, Cristian Rigman,
Angelica Nicoara, Elena Ivanca, Radu Largeanu,
Mihai-Florian Nitu

 

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.