in Fictiune world

La Sieranevade

Les films de Cannes à Bucarest 2016
Articol publicat in premiera de LiterNet

N-am aflat ce inseamna “Sieranevada”, dar i-am descoperit traducerea in franceza: La Sieranevade. Acesta e titlul-alternativ pe care il propun pentru excelentul “Juste la fin du monde”, cu care canadianul Xavier Dolan (doar 27 de ani!) a cucerit Marele Premiu al Juriului la Cannes 2016. Pe un scenariu de Dolan, pornind de la piesa omonima a lui Jean-Luc Lagarce, montata acum aproape un deceniu, la Odeon, de Radu Afrim.

O familie. O mama, trei frati, o nora. Intoarcerea fratelui mijlociu. Risipitor. Celebru. Dramaturg. Homosexual. Pe moarte. Dupa 12 ani. De departare. De carti postale. De tacere. Fiul se reintoarce intr-o duminica. Pentru a-si aminti. Pentru a-i revedea. Pentru a spune adio. Amintirilor, tineretii, vietii. Si lor, celor alaturi de care obisnuintele sociale ar spune ca formeaza o familie.

Ei, care il asteapta ca pe un idol, ca pe o speranta, ca pe o mare iubire niciodata implinita. Ei, care, sufocati de nevoia de a vorbi, nu gasesc timp sa il asculte. Ei, pe care Lagarge i-a furat din Cehov, i-a tavalit prin Tennessee Williams si i-a prabusit in plin prezent. La o vreme dupa Lagarce, Tracy Letts scria “August: Osage County”. Apoi, au venit Puiu si “Sieranevada”.

Dolan si directorul de imagine André Turpin imping camera dincolo de prim-plan. Chipurile celor 5 mari actori se lasa explorate dincolo de cutumele de pudoare si decenta. Asemeni textului care taie in carne vie, imaginea taie in masca ipocrita. Nu e loc de fuga.

Barbu Balasoiu si Cristi Puiu danseaza. Turpin si Dolan violeaza. Ambele echipe musca in cautarea adevarului. Focalizarea e nebuneasca. Blow-up-ul, insa, tradeaza. Conform traditiei, esenta scapa printre degete, printre reflectoare, printre replici.

“Juste la fin du monde”
Canada & Franta 2016
Regie: Xavier Dolan
Scenariu: Xavier Dolan, Jean-Luc Lagarge
Imagine: André Turpin
Actori: Gaspard Ulliel, Marion Cotillard, Léa Seydoux,
Nathalie Baye, Vincent Cassel

 foto

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.