And the winners aaaaareeee here. Cum inca nu am vazut “The Artist”, ma abtin de la orice comentariu privind justetea premiilor. Merita insa amintite cateva detalii despre cele mai importante trofee individuale acordate azi-noapte.
Dupa ce a trebuit sa astepte 80 de ani pentru prima nominalizare la Oscar din cariera (rol secundar in “The last station”), Christopher Plummer (minunat in rolul tatalui muribund, dar atat de plin de viata in “Beginners”) a bifat prima-i statueta la 82 ani si 2 luni, devenind cel mai varstnic castigator de Oscar din istorie.
Cu rolul lui Margaret Thatcher din “The Iron Lady”, Meryl Streep a ajuns la 3 premii (precedentele pentru “Kramer vs. Kramer” si “Sophie’s choice”), egaland-o pe Ingrid Bergman (“Gaslight”, “Anastasia” si “Murder on the Orient Express”. Lider ramane Katharine Hepburn, cu 4 statuete (“Morning glory”, “Guess who’s coming to dinner”, “The lion in winter”, “On golden pond”), in timp ce Streep va putea cu greu fi depasita la capitolul nominalizari (17!).
Jean Dujardin este abia al doilea actor non-native English speaker care castiga statueta pentru cel mai bun rol principal masculin, dupa Roberto Benigni in “La vita è bella”.
Au mai existat cazurile maghiarului Paul Lukas (Oscar in 1943 pentru “Watch on the Rhine”) si al austriacului Maximilian Schell (Oscar in 1961 pentru “Judgement at Nuremberg”), dar in ambele situatii vorbim de filme americane si de actori bine ancorati in industria hollywood-iana, pe cand “The artist” e o coproductie franco-belgiana, iar “La vita è bella” e, certo, o pelicula italiana.