in Sibiu - Univ Lucian Blaga

Moartea in liceu

Festivalul Okaua 2019
Text publica in premiera de LiterNet

6 liceeni. 3 fete. 3 baieti. 1 noapte. Disparitia uneia dintre fete. Orice comparatie a “Pisicii verzi” (text publicat de brasoveanca Elise Wilk in 2012, la editura LiterNet) cu “Twin Peaks” e profund justificata. Dar si cu “Wolfgang”-ul lui Radu Afrim de la Piatra-Neamt.

Moartea la varsta cand viata, de fapt, ar trebui sa inceapa. La varsta iubirilor imposibile, iubirilor neimpartasite, relatiilor superficiale, viselor, iluziilor, idealurilor. Dar si la varsta cand frustrarile acumulate de-a lungul copilariei schilodite de absenta, alcoolul ori palma parintilor dau in clocot.

Mix-ul de explozie orbitoare a intunericului eliberat din sufletul unui adolescent, carnalitate a pubertatii, abundenta a dorintelor si infinita bogatie a imaginatiei stimulate prin produse sintetic / naturale mai mult sau mai putin legale poate duce cand spre extaz, cand spre tragedie. Lege veche a firii omenesti, doar mijloace, haine si fesuri noi.

Cei 6 studenti-actori ai Departamentului de Artă Teatrală sibian beneficiaza de marele privilegiu de a fi asezati in scena de unul dintre cei mai meticulosi, seriosi si importanti regizori profesionisti ai momentului. Eugen Gyemant e atent la fiecare portiune de text, ofera fiecarui actor momentul sau de glorie, strecoara cu abilitate note melancolice in tonul de teen-noir-policier al spectacolului si face ca intreaga intamplare sa nu fie vizitata de nici una dintre clasicele slabiciuni ale unei productii studentesti.

In fruntea unei distributii care isi onoreaza regizorul printr-o prestatie solida, compacta, convingatoare,  Alis Ana-Maria Pelle, minunat pusa in valoare de luminile lui Dorin Părău, cam fura scena (era sa scriu ecranul) in anumite momente. La fel cum textul se insurubeaza in jurul personajului ei, la fel spectacolul sibian graviteaza in jurul lui Alis Pelle. O comparatie la indemana, mai ales in conditiile jucarii spectacolului pe scena unteatru, ar fi cea cu Claudia Ieremia in “Pescarusul” lui Andrei Serban.

Daca asa sunt capabili sa joace in anul 3 de facultate Alis Ana-Maria Pelle, Oana Vlad, Francesca Pop, Eduard Hirizoiu, Alex Popa si Darius Prodan, apai dl Chiriac ar face bine sa se asigure ca angajarile la TN Radu Stanca nu sunt blocate.

Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu
Facultatea de Litere și Arte
Departamentul de Artă Teatrală –
Actorie, Licență, Anul 3
Clasa: Diana Fufezan, Adrian Neacșu, Marius Gîlea
“Pisica verde”
Text: Elise Wilk
Regie: Eugen Gyemant
Lumini: Dorin Părău
Sunet & Costume: Elena Băloi
Actorie: Alis Ana-Maria Pelle, Oana Vlad, Francesca Pop,
Eduard Hirizoiu, Alex Popa, Darius Prodan

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.