in Ecrane

(Mult) dincolo de Gravity

Desi regizat de un Alfonso Cuarón cu o filmografie mai degraba respectabila, “Gravity” calca apasat pe atat de nefericitul drum deschis de “Avatar”-ul lui James Cameron. Ambele sunt genul de film la capatul caruia iti vine sa dai de pamant cu basca de inginer si sa zici: “Asta ati fost voi in stare sa faceti cu minunile tehnice pe care le-ati avut la dispozitie? Supele astea eco-roz, scenariile astea de cresa, pseudo-jocul asta actoricesc, morala asta de scoala de duminica fara frecventa, stereotipurile astea anti-capitalism repetate pana la dezintregrare mentala, asta e tot ce puteti?”.

Din fericire, lumea nu se reduce la super-productiile hi-tech & low-art. Se poate sa creezi fior artistic veritabil folosindu-te, destept, de cateve marunte avantaje ale tehnicii moderne. E cazul scurt-metrajului maghiar “Árnyékfilm / Shadow movie / Film cu umbre”, o bijuterie alb-negru de fix 11 minute produsa in 2010, proiectata aseara la NCRR in cadrul Saptamanii Filmului Maghiar, dar si parte din selectia NexT 2012 si castigatorul premiului Videorama la Timishort 2012.

Debutul in regie film al coregrafei Réka Szabó (matematician la origine!) e o joaca hiper-inteligenta cu doua corpuri negre (dansatorii Rita Góbi si Ákos Dózsa) pe un fond alb, privite din felurite unghiuri de ochiul suveran al camerei de filmat. Acolo unde mintea umana imbina savant geometria si coregrafia, desenul si pelicula, acolo unde lumina si muzica (feat. Béla Bartók) urmeaza gandul inspirat al regizorului, abia acolo gravitatia dispare, legile fizicii sunt abrogate si spectatorul primeste liber la a-si imagina, a se entuziasma si a aplauda.

“Árnyékfilm / Shadow movie / Film cu umbre”
Ungaria 2010
Regie: Réka Szabó
Imagine: Kristóf Becsey, Nyika Jancsó, Bernadette Mayer
Actori-dansatori: Rita Góbi, Ákos Dózsa

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Am vazut filmul “Gravity” cred ca la inceputul acestui an 2014 si am facut placut surprinsa de sacrificiul lui Clooney si de interpretarea realizata de Sandra Bullock.
    Sper ca astfel de filme sa mai apara cat de curand deoarece viitorul omenirii este in spatiu.