in Nottara, TNB

O sugestie: Nottara la TNB

Ce ar fi daca Teatrul National din Bucuresti ar gazdui, pana la rezolvarea problemelor cladirii de pe Magheru, spectacolele din repertoriul Nottara? Fie toate intr-o singura sala, redenumita temporar Nottara, fie impartite in toate salile edificiului din Piata Universitatii.

E drept, TNB exista sub egida Ministerului Culturii, pe cand Nottara sub cea a Primariei Generale a Bucurestiului, dar avand in vedere gravitatea si urgenta situatiei cred ca o hotarare de Guvern poate rezolva aceasta nepotrivire financiara.

E important de spus ca TNB nu are, la acest moment, capacitatea de a programa spectacole seara de seara, in fiecare dintre cele 6 sali disponibile. Nu sunt suficiente titluri in repertoriu, suficienti actori si suficient personal de scena. Oamenii de la Nottara ar putea completa fix aceste lipsuri. S-ar putea, desigur, juca 7 zile din 7.

La fel de important de amintit este ca, desi cu afiliere diferita fata de Nottara, TNB ramane o institutie de stat. Cladirea sa a fost masiv renovata cu bani exclusiv publici, europeni si mioritici. Alocata prin lege Teatrul Nationalului, ea poate fi tot prin lege partial si temporar re-alocata unei institutii de stat aflate in dificultate.

In fine, avand in vedere duritatea situatiei, ar fi gest elegant si generos din partea directiunii TNB sa fereasca de somaj zeci de angajati ai teatrului vecin si de disparitie zeci de spectacole teatrale semnificative. Desi de dorit, un asemenea gest nu e totusi vital. Prim-ministrul, primarul interimar al Bucurestiului (oricare va fi el) si ministrul Culturii au painea si cutitul, iar directiunea Nottara datoria de a incerca orice solutie rationala.

PS
In functie de disponibilitati, comasari similare pot fi gandite si pentru Teatrul Foarte Mic sau alte institutii aflate in situatii similare. Important e sa ne hotaram pe de o parte, sa respectam legile in vigoare / sa le contestam daca ni se par absurde, iar pe de alta sa nu ne resemnam si sa intelegem ca de (si) de noi depinde schimbarea.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.