in Documentar european, Fictiune european

Oameni si umbre

Cinepolitica 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

Incepand din 1942, aproape 7.000 de evrei berlinezi au renuntat la case, la avere, la identitate si, intuind grozavia deportarilor ce se intensificasera, au ales sa se ascunda in oras si in imprejurimile sale. Dintre ei, aproximativ 1.500 au rezistat pana in mai 1945, cand trupele sovietice au cucerit orasul. “The invisibles”, al doilea film din cele sapte ale competitiei Cinepolitica 2018,  urmareste destinele a patru dintre ei.

La 70 de ani distanta de la momentul eliberarii, Cioma Schönhaus, Hanni Lévy, Ruth Arndt si Eugen Friede isi spun povestile in fata camerei. Marturiile lor documentare sunt intercalate cu fragmente de fictiune, in care rolurile le sunt jucate de actorii Max Mauff, Alice Dwyer, Ruby O. Fee si Aaron Altaras.

Vreme de 2 sau 3 ani, cateva mii de oameni s-au transformat in umbre. Sigur, comparativ cu destinul zecilor de milioane care mureau, in aceeasi perioada, in lagare si pe front, acesti oameni se pot considera, privind retrospectiv, foarte norocosi.

Si totusi, atunci, in acele zile, luni, ani, cand supravietuirea le era pusa sub semnul intrebarii in fiecare moment (in care puteau fi identificati de un cunoscut, tradati de un “binevoitor”, extenuati de noptile dormite in parcuri, in soproane, pe strazi ferite), viata le era teribila.

Viata le era, de fapt, un joc al rezistentei fizice si psihice, al norocului, al brumei de cunostinte practice de care dispunea fiecare (cei mai multi erau tineri care nu apucasera sa aiba vreo slujba) si a oamenilor pe care ii intalneau. Si aici intervine emotia cea mai puternica. Parte din oamenii intalniti, cetateni germani 100% arieni, i-au ajutat stiind precis cine sunt si ce risca cei care ii gazduiesc si ii ajuta sa supravietuiasca pe evrei. Cu vorbele lui Cioma Schönhaus, acei germani au salvat intreaga Germanie, mantuindu-si compatrioti care au faptuit sau au fost complicii raului.

E, poate, o exagerare a unui batran care priveste inapoi cu infinita recunostinta catre cei care l-au salvat. Dar e o exagerare nascuta dintr-una din acele mici istorii personale in fata careia s-ar cuveni mereu sa ne oprim pentru a lua aminte. Nu doar raul nu trebuie uitat pentru a nu fi repetat. 

“The invisibles / Die Unsichtbaren”
Germania 2017
Regie: Claus Räfle
Scenariu: Claus Räfle, Alejandra López
Imagine: Jörg Widmer
Actori: Cioma Schönhaus & Max Mauff,
Hanni Lévy & Alice Dwyer
Ruth Arndt & Ruby O. Fee
Eugen Friede & Aaron Altaras

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.