in ARCUB

Oglinda, oglinjoara

Text publicat in premiera de LiterNet

Saracie. Suburbie. Etnie. Refugiati. Discriminati. Segregati.

Teme la zi. Probleme reale. Subiecte fierbinti. Arta sociala. Artisti implicati. Scriitori, regizori, coregrafi, actori, dansatori, muzicieni, visual & street & multimedia artists carora le pasa.

Sau teme la moda? Probleme pe care da bine sa ti le pui? Subiecte cu care mergi la sigur? Arta patinand la suprafata socialului? Artisti mimand implicarea? Scriitori, regizori, coregrafi, actori, dansatori, muzicieni, visual & street & multimedia artists carora le pasa de ei insisi?

La acest moment, Gianina Carbunariu este, probabil, cel mai important reprezentant roman al teatrului social. In noul ei spectacol, Artists Talk de la ARCUB, regizoarea-dramaturg care a reusit sa mute, in anii de pe urma, subiectele incomode pentru noua burghezie din subsolurile slab-finantate pe scenele teoretic dedicate mainstream-ului (isi) propune un exercitiu de autoreflectie. Premiera din miezul Centrului Istoric al Bucurestiului e un selfie al artistului implicat social.

Cat e ipocrizie si cat e empatie in demersul unui regizor care vorbeste despre refugiati? Care e responsabilitatea unui artist plastic care alege sa presteze, platit din bani locali, o lucrare pe zidul ridicat de primarie pentru a izola o comunitate indezirabila majoritatii? E de aplaudat, postum, scrierea unui autor care, din oportunism si lasitate, a pactizat cu dictatura? E arta pentru arta un semn de autism sau o scuza acceptabila cand vine vorba de ignorat problemele presante ale realitatii?

Sprijinita convingator de o trupa de 5 actori impecabili in care surpriza mai mult de cat placuta vine din partea lui Bogdan Zamfir (debut pe o scena romaneasca), Carbunariu construieste, impreuna cu scenografia isteata a lui Dorothee Curio, excelent pusa in valoare de proiectiile lui Mihai Pacurar, un spectacol-oglinda menit sa zguduie multe certitudini. “Artists talk” are capacitatea de a subrezi imaculata impresia de sine a celor care, tratand in operele lor artistice subiecte dureroase, se trec automat in categoria facatorilor de bine.

In egala masura, piesa de la ARCUB taxeaza adanc inradacinatele convingeri conform carora arta fie nu e datoare sa reactioneze in fata evenimentelor cotidiene semnificative (ea avand de urmarit un scop presupus mai inalt, atemporal, frizand absolutul abstract), fie, daca se dedica totusi realitatii, are un rol exclusiv observational, fiind exonerata, de pilda, de orice implicare in destinul subiectilor a caror istorie o transforma in subiect artistic.

In fine, dincolo de responsabilitatea civica si morala, artistul (prin generalizare, orice spectator vizitat de gandul responsabilitatii fata de real si de schimbarea lui in bine) chestionat de Carbunariu mai are de infruntat o dilema: e arta lui capabila cu adevarat sa vorbeasca despre realitate? Sa fie de folos imediatului? Sa produca, sa induca producerea binelui? Sau e totul e imensa minciuna, un exercitiu de auto-amagire, de linistire a ego-ului propriu?

 ARCUB
Artists Talk
Text & Regie: Gianina Carbunariu
Scenografie: Dorothee Curio
Video: Mihai Pacurar
Muzica: Bobo Burlacianu
Actori: Ilinca Manolache, Bogdan Zamfir,
Alexandru Potocean, Ruxandra Maniu, Gabriel Rauta

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.