in Cupa Mondiala 2014

Operatiunea Messi

Cupa Mondiala 2014
Articol aparut initial pe LiterNet

Va aduceti aminte cum se termina “Operatiunea Monstrul”? Pe o bancheta in autocarul Tulcea-Bucuresti, Toma si Cotescu povestesc despre secretare, despre sotii, despre Delta. Un pic melancolici, un pic plictisiti, ca si cand n-ar mai reveni niciodata, siguri ca in anul urmator vor fi tot acolo. La un moment dat, se intorc spre locurile din spate, acolo unde Marinush povesteste curiosilor de ocazie modalitatea precis-inflorata in care a capturat uriasul peste. “Hai sa-l mai ascultam si noi o data!”, isi spun cei doi si genericele incep sa curga.

Lionel Andrés Messi e acel fotbalist argentinian in jurul geniului caruia s-a format, in anii din urma, una dintre cele mai bune echipe de club din istorie: CF Barcelona. Messi e, totodata, acel fotbalist argentian al carui geniu n-a putut impiedica, in anii din urma, dezintegrarea valorica a uneia dintre cele mai iubite echipe nationale din istorie: Argentina. Pe un stadion legendar, Maracana (cu accent pe ultima silaba!), cateva zeci de mii de argentinieni, un pic melancolici, necum plictisiti, isi exerseaza vocile, isi inalta palmele, isi revigoreaza sperantele. “Hai sa-l mai incurajam o data!” si meciul incepe sa curga.

Si Argentina ataca de la bun inceput. Bosniacii inscriu la prima atingere de balon. In propria poarta. Dubla campioana mondiala nu se opreste. Vrea mai mult. Ataca. Respecta spiritul acestui Mondial. Messi e cautat mereu. Se demarca. Primeste. Paseaza scurt. Reprimeste. Incearca o pasa lunga. Greseste. Incearca un dribling. Pierde mingea. Pandeste un sut. E blocat. Inca un dribling. Ratat.

Transpiratie. E potrivit de cald, dar e foarte multa umezeala in aer. Driblingurile nu ies. Pasele, unele da, altele, cele mai multe, nu. Si apoi, mai sunt si fanii. Striga. Canta. Danseaza. Preseaza.

Echipa ataca cu entuziasm, dar fara rigoare. Totul se inghesuie pe centru si in bocancii adversarilor. Minutele trec. O lovitura libera la vreo 25 de metri. Se apropie Messi. Trage Messi. Peste. Mult peste. Se aud fluieraturi. Mai intai discret, apoi un adevarat cor. Se sting.

Din nou Messi la minge. Din nou pe centru. Pas la Higuain, de data mingea se intoarce. Mai sunt 20 de metri. Fenta la stanga. Fundasul din carca se impiedica de un coechipier. Messi atinge varul de la marginea careului. Un alt bosniac se arunca la disperare. Prea tarziu. Mingea pleaca, loveste bara, apoi plasa.

Messi continua alergarea racnind. Goooool, goool, de o mie de ori goooooool. Sudalmile se preschimba in ovatii, frustrarea in eliberarea, agitatia fara sens intr-unul dintre cele mai frumoase goluri ale turneului. Operatiunea Messi a inceput!

PS
Neymar și Benzema au trimis mingea in bara din stanga portarului, Messi in cea din dreapta, Pirlo și Van Persie in “transversală”. Primele trei baloane au sfarsit in plasă, ultimele doua, nu. Toti cei 5 au fost invingători in prima etapa. E semn ca pana si zeii marilor vedete se bucura de aceasta Cupa.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.