Candva in setul trei, soarele dansa in spatele norilor. “Cand aparea, cand disparea”. Cand incepea sprintul Simonei, arena stralucea orbitor. Cand racheta izbea mingea spre zona de teren neacoperita de Masha, cei 15.000 de specialisti ai Parisului erau deja umbriti. Pentru ca peste cateva zeci de secunde, palariile sa devina iar indispensabile.
Odata cu miscarile soarelui, se schimbau si culorile tv-ului. Acum in High Definition si Surround Dolby, atunci in epoca de piatra a (Tele)culorilor ori poate chiar in alb & negru. Acum si atunci, nodul in gat, bolovanul in stomac, unghiile, neastamparul. Si senzatia ca dincolo de fiecare perete, ca in fata fiecarui televizor, alti si alti oameni, multi, foarte multi, imi repeta gesturile, imi traiesc aidoma asteptarea, isi pun sperantele peste ale mele pe o scara ce depaseste cu mult altitudinea blocului.
Pana la urma, asta ne lipsea. Si asta conteaza chiar mai mult decat scorul final. Desi atat de diferiti, am fost impreuna. E greu de spus de ce, e inca si mai greu de inteles daca e de bine sau e de rau.
PS1
Cand te uiti la chipurile fostilor campioni ai Roland Garros-ului privind finalele ce vor decide noii campioni ai Roland Garros-ului, realizezi ca tenisul a inaltat, de-a lungul ultimului secol, cateva catedrale care rivalizeaza, ca magnitudine si insemnatate, cu suratele lor crestine. Sportul e de acum parte din tashca de valori a civilizatiei occidentale!
PS2
La 4-3 si 40-30 pentru Sarapova in setul 2, Luminita Paul, jurnalista Gazeta Sporturilor, a spus, in comentariul pentru Eurosport, ca i se pare ca, paradoxal, Simona e mai aproape de victoria in acel set decat Maria. Halep a egalat, a preluat conducerea si, dupa un tie-break la muchie, a luat setul cu 7-6.
Se spune ca dupa ce inveti 50 de cuvinte intr-o limba straina, pe al 51-lea il vei stii inainte de a-i citi sensul in dictionare. E un mister frumos ce rasplateste munca amestecata cu pasiune, cu rabdare, cu inteligenta.
Nu exista bani care sa recompenseze forta mentala si farmecul jocului Simonei Halep, stiinta de tenis a Luminitei Paul, transpiratia si emotia celor care au nascut traditia marilor turnee de tenis, mestesugul si inima celor care au inaltat catedralele. Dar existam noi, cei care traim frumos (si) datorita lor, noi care se cada sa le intrupam modelul si sa ducem povestea mai departe.