in Ecrane

Poveste veche, privire noua

B-IFF 2014
Articol aparut initial pe LiterNet

“Short Term 12” e genul acela de film serios si frumos, non-capodopera si non-non-conformist, care nu-si propune sa schimbe paradigme si sa mute norii, care nu povesteste istorii teribile ori biografii grandioase si care, fara sa urmareasca neaparat asta, apasa in egala pe luminile si umbrele vietii, pe suras si pe rictus, pe speranta si frica. E genul de film pe care il privesti cu placere, de care te atasezi discret, caruia ii privesti slabiciunile cu ingaduinta si pe care il recomanzi prietenilor cu gandul ca le vei insenina o ora si jumatate din viata.

In America zilelor noastre, intr-o institutie in care copiii fara familie sau respinsi de propriii parinti poposesc pentru perioade relativ scurte de timp (in drum spre o casa de copii sau spre majorat sau spre reintegrare familiala), ingrijitorii sunt patru tineri de pana in 25 de ani. Doi dintre ei, Grace si Mason, formeaza un cuplu. Lucreaza impreuna, gatesc impreuna, merg pe bicicleta, se deseneaza unul pe celalalt, isi zambesc, se iubesc. La un anumit moment, intr-un anumit context, ceva din trecutul lui Grace le ameninta viitorul. Mentor pentru toti copiii din Short Term 12, Grace pare incapabila sa-si potoleasca propriile frici. Poveste clasica, nu?

Si totusi, Destin Cretton, ajutat de farmecul si naturaletea lui Brie Larson (Grace), o nareaza pe ecran cu o candoare cu totul speciala. Inevitabila doza de previzibil e grabnic dizolvata in bucuria de a vedea, parca pentru prima oara, eterna poveste a omului care se indoieste de sine, cade si apoi se ridica. Simplu, emotionant si exemplar, ca o dimineata proaspata de primavara, eliberata din intunericul iernii, inundata de promisiunile verii.

Short Term 12
SUA 2013
Regie & Scenariu: Destin Cretton
Actori: Brie Larson, John Gallagher Jr., Stephanie Beatriz, Lakeith Lee Stanfield

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.