in Cluj - Reactor

Samburele de absurd ascuns

Text publicat in premiera de LiterNet
Vazut in Bucuresti, la Macaz – Bar Teatru Coop. 

O fata sare elasticul. De fapt, o fata merge pe strada si ajunge la intersectii unde trebuie sa ia decizii: la stanga, la dreapta. Sirul gandurilor ei e un arbore binar implementat intr-un sistem GPS. Elasticul se ridica. Deciziile sunt din ce in ce mai greu de luat. Elasticul se ridica. Fata ramane undeva jos.

Un baiat (actor?) incearca sa spuna un banc (monolog?). Textul e construit tot pe principiul schemelor logice care stau la baza oricarui computer. Baiatul se opreste la fiecare zgomot. Se opreste si o ia de la capat. Din sala, cineva rade din ce in ce mai zgomotos. De afara, se aude zgomot de tramvai. Baiatul vorbeste din ce in ce mai repede si se opreste din ce in ce mai des. Monologul nu se termina.

O fata scrie pe cele trei panouri de plexiglas care despart scena de sala. Cate un text pentru fiecare personaj. Cel despre ea vorbeste de o inima cusuta la loc. Urmeaza un cantec. Mai multe.

Baiatul descopera mingea. Aluneca pe ea, se invarte cu ea, e fericit jucandu-se cu ea.

Prima fata bate step in ritmul anticipat de chitara omului responsabil de muzici. Se incurca repetat, o ia de la capat. Reuseste sa reproduca beat-ul chitarii. Da chiar senzatia ca trece dincolo de ce i se da, ca isi permite libertatea de a improviza.

“Blocati in trecere” continua la fel de enigmatic & dinamic. Proiectul lucrat in iulie & august 2018, in cadrul programului Fresh Start – Rezidente de creatie 2018 al teatrului independent Reactor de la Cluj, nu e gata. Inca isi cauta o structura coerenta si un titlu.

Poate ar fi bine sa renunte la partea finala, cand cei trei actori-dansatori (Irina Sibef, Grațiela Bădescu, Andrei Han), asezati in spatele barajului de plexiglas, raspund, pe rand, la cate “o intrebare care nu ati vrea sa vi puna” citita de Dan Cristian Ioniță din bolul in care le-au introdus spectatorii, la intrarea in sala. Momentul e prea lung si cumva rupt de rest.

Ansamblul, insa, atrage si promite.  Samburele de absurd ascuns in spaima cu care traim in sanul fiecarei zile.

Reactor
Fresh Start – Rezidente de creatie 2018
“Blocati in trecere” (titlu de lucru)
Dramaturgie: Bianca Trifan
Regie: Irina Crăiță-Mândră
Coregrafie: Camelia Neagoe
Muzica (Chitara acustica & laptop): Dan Cristian Ioniță
Actori: Irina Sibef, Grațiela Bădescu, Andrei Han
Mentor: Sinkó Ferenc

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.