in Fictiune mioritic

Selectie Cannes 2016 – Urias succes romanesc!

5 filme romanesti in feluritele sectiuni ale celei de-a 69-a editii a Festival de Cannes, cel mai important si faimos festival cinematografic al lumii! Dintre acestea, doua in Selectia Oficiala (cea care duce la Palme d’Or), premiera pentru Romania.

Selectia oficiala (20 de filme selectionate, dintre care 4 din Franta, 3 din SUA, 2 din Romania si Marea Britanie, alese din 1800 de propuneri)
1. “Bacalaureat / Family Photos” by Cristian Mungiu
Cu: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus (debut in “The White Ribbon” de Michael Haneke, Palme d’Or 2009),Vlad Ivanov,  Ioachim Ciobanu, Gheorghe Ifrim, Lia Bugnar

Filmul va fi lansat pe ecranele romanesti vineri, 20 mai.

“Bacalaureat, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de Fotografii de familie, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.”

2. “Sieranevada” by Cristi Puiu
Cu: Mimi Branescu, Bogdan Dumitrache

Alte nume de regizori din selectia oficiala: Pedro Almodóvar, fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne, Ken Loach, Jim Jarmusch, Sean Penn, Olivier Assayas, Paul Verhoeven, Jeff Nichols, Park Chan-Wook

Sectiunea Un certain regard (18 filme selectate)
3. “Caini” by Bogdan Mirica (lung-metraj de debut!)
Cu: Dragos Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov, Teo Corban, Emilian Oprea, Raluca Aprodu, Costel Cascaval

Filmul, care a fost parte din Atelierul Cinefondation Cannes 2014, este eligibil si pentru premiul Camera d’or, acordat celui mai bun film de debut. Va fi lansat pe ecranele romanesti la toamna.

“Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.”

Competitie scurt-metraj (10 filme selectate din 5008 propuse)
4. “4:14PM Sfarsitul lumii” de Catalin Rotaru & Gabi Virginia Sarga

Sectiunea Cinefondation (18 filme selectate din 2300 propuse)
5. “Toate fluviile curg in mare” de Alexandru Badea
film al carui operator, Tudor Platon, a fost nominalizat la Tanara Speranta in cadrul Galei Gopo 2016

Bonus
Germano-austriacul “Toni Erdmann” al nemtoaicei Maren Ade, si el in Selectia Oficiala, o are, drept co-producator pe Ada Solomon (HiFilm Productions), si in distributie pe Vlad Ivanov, Alexandru Papadopol, Radu Banzaru si alti cativa actori romani.

BACALAUREAT_CristianMungiu

Dragos Bucur_Caini

AFFICHE-PORTRAIT-2016-ART

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Nu am vazut filmele, dar mi-au facut o impresie buna prin ideea lor. Abia acum, in timp ce citeam articolul, mi-am permis sa “rasfoiesc” putin internetul pentru a afla mai multe despre ele. Cred ca o sa lase o impresie placuta in urma. Ma astept la ce-i mai bun.