in Braila - Teatrul Maria Filotti

Sfarsitul civilizatiei

Text publicat in premiera de LiterNet
FNT 2019

Frate bun, frate rau. Austin, Lee. Silviu Debu, Emilian Oprea. “True West”. De Sam Shepard (1980). Si Vlad Cristache (2019). La Teatrul Maria Filotti din Braila. Si la FNT 2019. In sala mare si plina si calda (atat dpdv temperatura, cat si disponibilitate a publicului) a Teatrului Odeon.

Austin. Scenarist cu vise de Hollywood. Retras, temporar, la casa mamei (plecata, temporar, in Alaska) pentru a scrie scenariul cu care sa dea marea lovitura.

Lee. Proaspat reintors dintr-un stagiu de 3 luni in deșert. Hot de calibru redus, vizitandu-si, temporar, fratele si, pe cale de consecinta, casa mamei.

Casa mamei. Un interior middle-class, cu canapea comoda, bucatarie in stil american, patio pe baza de pietris. Inalt pe verticala, generos pe orizontala. Ulterior, spatiul gandit de excelentele Andreea Tecla si Mădălina Nicolae (laureate ale premiului UNITER 2019 pentru debut pentru decorurile spectacolului “R.U.R” de la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu, sectia germana, cele doua continua sa lucreze bine, destept si mult) se va dezmembra (pe orizontala) si prabusi (pe verticala).

Initial, Lee (bine dotat cu bere si tatuaje) il agaseaza pe Austin (ochelari, mustata rara) si accepta, intr-un tarziu, sa-l lase sa lucreze doar in schimbul cheilor de la masina acestuia. Se prezinta apoi cu un televizor. Furat.

Ulterior, Austin il agaseaza pe Lee si, accepta, intr-un tarziu, sa-l lase sa lucreze doar in schimbul returnarii cheilor de la masina proprie. Se prezinta, apoi, cu 7 toastere. Furate.

Inversarea rolurilor a fost facuta posibila de Saul (Valentin Terente), producator la Hollywood, care a preferat scenariului ultra-muncit de Austin (o poveste de dragoste) ideea de film aruncata la o partida de golf de Lee (o poveste cu cowboy).

Din acel moment, Austin s-a decis sa arunce la cosul istoriei personale familia, studiile universitare, munca depusa pana atunci. Din acel moment, Austin s-a decis sa fure 7 toastere si sa mearga cu Lee in deșert. Din acel moment, casa incepe sa se dezmembreze si sa se prabuseasca.

Din acel moment, Lee se apuca de scris. Sau, ma rog, incearca sa se apuce de scris. Pentru un scurt rezumat al ideii aruncate la golf, beneficiaza de serviciile lui Austin. Apoi, e pe cont propriu. Tot ce poate face este sa zdrobeasca masina de scris cu crosa de golf dupa mai multe ore / zile de chin inutil.

Inopinat, apare mama (Mihaela Trofimov). Casa e aproape o ruina. Peretii sunt ingenuncheati, scanduri lipsesc din podea, florile sunt uscate, cei doi baieti se iau la bataie. Mama da sa ii roage sa se bata afara, apoi isi da seama de inutilitatea rugamintii si pleaca. No house for old mum.

Bantuiti de imaginea tatalui alcoolic, caruia, de-a lungul intregului spectacol, ii imagineaza o scapare pe baza banilor ce vor fi castigati cu potentialul scenariu de potential succes, eliberati de prezenta mamei mereu disponibile (deci, de ignorat), cei doi raman unul cu celalalt intr-o casa pe care-au transformat-o in deșert.

Unul cu celalalt, unul ca celalalt. Silviu Debu arunca masca (convingator purtata) tanarului studios, timid, muncitor, Emilian Oprea (din ce in ce mai stapan pe tot ce inseamna actorie de / in prim-plan) reduce turatia motoarelor (entuziasm, energie, explozie, sarm) cu care furase prima jumatate a spectacolului, cautand cate ceva din reflexele intelectuale ale primei versiuni a fratelui sau. Transferul de personalitate e imposibil, rezultatul e un esec ce danseaza pe buza mortii.

La inceput, de undeva, de departe, se aud greieri. Apoi coioti. Apoi din nou greieri. Si iar coioti. Si tot asa. Tatal e invocat cu furie amestecata cu dor si amaraciune.

La final, pe acoperisul coborat aproape de sol al casei sunt de vazut un portret al tatalui si un coiot impaiat. Spaimele trecutului, fricile departarii sunt aici, acum. Cei doi si-au demolat prezentul, sabotandu-si viitorul. Fata hada a trecutului castiga.

Toate bonusurile civilizatiei se strang in absurdul deciziei unui producator de Hollywood de a prefera muncii si mestesugului o idee aruncata de un pierde-vara. Pe locul lasat vraiste de idealul, acum abandonat, de a construi o lume bazata pe merit, efort, seriozitate, educatie, se inalta azi pumnul unui frate ce alege sa ia numele civilizatiei in deșert si sa il ingroape acolo.

Teatrul Maria Filotti Braila
True West
Text: Sam Shepard
Traducere: Vlad Cristache & Silviu Debu
Regie & Ilustratie muzicala: Vlad Cristache
Scenografie: Andreea Tecla & Mădălina Nicolae
Actorie: Emilian Oprea, Silviu Debu,
Valentin Terente, Mihaela Trofimov

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.