in Green Hours

Spatiile orasului

Context
Pe 16, 17 si 18 septembrie, Green Hours programeaza premiera unui spectacol de teatru-serial denumit chiar “GREEN HOURS!” si sub-intitulat “un show teatral site-specific serial în 3 episoade”. Conform site-ului clubului, serialul va fi format din episoadele “Ora verde” (pe 16), “Cercetatorii japonezi” (pe 17), “The Green LP” (pe 18), fiecare episod urmand a fi constituit din unul sau mai multe fragmente. Un total de 8 fragmente, 6 scrise de obisnuitul casei Peca Stefan, 2 de dramaturgul invitat Maria Manolescu, toate regizate de Andreea Valean. Parte din motivatia ce a nascut acest proiect cultural poate fi citita aici.

3 dintre fragmentele ce formeaza episodul 2 au fost prezentate, in avanpremiera, in cadrul Festivalului Dilema Veche. Pe 31 iulie, la Alba-Iulia, in Cafe Gavroche. E vorba de textele Mariei Manolescu (“Dupa sfarsitul lumii” si “Cercetatorii japonezi”) si de “Job la Green” al lui Peca Stefan. Grupate sub titlul “Spatii”.

Text
Exista, in fiecare comunitate, anumite spatii in miezul carora viata pulseaza cu o frecventa mult superioara imprejurului, radiind energie suficienta pentru ca intregul sat ori intreaba urbe sa existe. Daca aceste spatii dispar, respectiva comunitate se dezintegreaza si indivizii continua sa existe pe cont propriu, fara a mai colabora intr-un fel semnificativ cu colegii lor de specie si spatiu. Exemplele de astfel de spatii ce-mi vin in minte acum sunt, pentru cei 23 de ani de libertate bucuresteana, Piata Universitatii, Humanitas, Bulandra, Green Hours, Carturesti, Muzeul Taranului, Teatrul Act si, mai nou, National Arena.

Pentru ca sunt spatii incarcate cu un soi de energie ce scapa perceperii rationale, ele se lasa cel mai bine intelese atunci cand oamenii renunta sa caute raspunsul la intrebari de genul “bah, da’ ce dracu caut eu la Green la unspe dimineata, intr-o marti?” si aleg sa coboare grabit intunecoasele scari ce despart asfaltul curtii de magia clubului.

Asa ajunge, bunaoara, tanarul corporatist (Mericoffer) sa-i caute job de portar de noapte la Green bunicului proaspat-vaduv si vechi-drojdier (Cojocaru), bunicul pensionar (Cojocaru) sa spere la un job de orice la Green pentru nepotul rau-famat si bine-afumat (Mericoffer), adolescentul rau-de-tot-intarziat (Potocean) sa isi programeze in Green, chiar cu ocazia sfarsitului lumii, orgia mult-visata, barbatul middle-age, bine-imbracat, cu look mototolit si nevasta evadata in Japonia (Calin), sa isi povesteasca criza existentiala tot in Green, la vreme de noapte adanca ce permite stergerea contururilor dintre dorinta si adevar, monolog si dialog, real si supra-real.

De fiecare data, martor mai mult sau mai putin mut e barmanul de la Green (Potocean, Potocean, Calin, Potocean), punct-fix al clubului de teatru si de jazz, bara de otel de-a lungul careia clienti fel-de-fel fac striptease cu ale lor intime dedesubturi.

Vedem, auzim, gandim despre refuzul de a accepta varsta si responsabilitatile maturitatii, despre singuratatile si iluziile batranetii, despre degringolada si confuziile noilor adolescenti, despre seriozitatea tandretei si ridicolul sexului.

Radem necontenit, aplaudam adesea, ne minunam de prezenta de spirit si timp a textelor, de discretia ironica a muzicilor (Mandela Gajol) si regiei, de talentul redescoperit (Calin), de cel galgaind de promisiuni (Mericoffer), de imensa pofta de a juca incantator oricand, oriunde, orice (Cojocaru), de uriasul potential al celui ce insira minunate roluri underground inca asteptand decolarea catre o scena cu mai mare vizibilitate (Potocean). Un bonus pentru Călin si Potocean pentru prestațiile antologice din “Cercetătorii japonezi”.

Suntem in spiritul Green, spatiul exista din nou, ne uitam in jur, ne cunoastem, ne recunoastem, orasul traieste!

Spatii
3 fragmente din “GREEN HOURS!”
Regie: Andreea Valean
Muzica: Mandela Gajol
1. Dupa sfarsitul lumii
Text: Maria Manolescu
Actori: Mihai Calin, Alex Potocean

2. Job la Green
Text: Peca Stefan
Actori: Constantin Cojocaru, Conrad Mericoffer, Alex Potocean

3. Cercetatorii japonezi
Text: Maria Manolescu
Actori: Mihai Calin, Alex Potocean

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.