in Braila - Teatrul Maria Filotti

Stan, Bran, Bran, Stan

Text publicat in premiera de LiterNet

Ea, El. Doamna si Domnul Smith. Doamna si Domnul Martin. Mary si Pompierul. Ei, bine, da, Radu Iacoban ii cupleaza si pe ultimii doi. La Braila. In “Cantareata cheala”.

Premiera de octombrie 2018, adusa la Bucuresti in februarie 2019, pe un text jucat pentru intaia la Paris in mai 1950. Prilej de debut pentru Eugen Ionesco. Din Slatina.

Ea, El. El, Ea. Din Anglia. Din perioada imediat postbelica. De fapt, de (aproape) oricand, de (aproape) oriunde.

Se da o societate cat de cat moderna, se intra in casa unei familii cat de cat burgheze / aristocrate, se sta intr-un colt, se observa, se noteaza, se scrie.

Se repeta procedura.

Iar.

Si iar.

Daca se da la o parte irelevantul, se observa identicul.

Astia suntem. Abulici, autisti, absurzi. AAA. Baterii.

Ah, absurdul! Ce sa intelegi din textul lui Ionesco? E absurd, tzatzo, parol! Asa e. E! Doar ca seamana al naibii de bine / de rau cu felul in care ne “vorbim” zi dupa zi. Fata in fata, ureche in ureche, ecran in ecran, monitor in monitor, etc.

Sustinut de decorul discret-eficient al lui Tudor Prodan si, mai ales, de luminile obsedante ale lui Bogdan Gheorghiu, Radu Iacoban monteaza spectacolul ca pe o succesiune de scurt-metraje cand alb-negre, cand colorate (omagiu dublat lui Tudor Prodan, creatorul costumelor!).

DJ Radu mixeaza sacadat (Stan, Bran, Bran, Stan), cu vagi interludii pufoase (exista o anumita empatie, o anumita caldura cu care regizorul isi trateaza, totusi, personajele). Ritmul e totul!

Cei 6 actori colaboreaza ireprosabil, succedandu-se la trena. Un bonus pentru Adrian Stefan, al carui monolog pompieristic rupe falcile spectatorilor.

Impecabila ora si-un sfert. O cometa. A venit, a izbit, a plecat. Am ramas. Ea. El. Eu.

Happy Valentine’s la toata lumea!

Teatrul Maria Filotti Braila
“Cantareata cheala”
Text: Eugen Ionesco
Traducere: Vlad Russo & Vlad Zografi
Regie: Radu Iacoban
Scenografie & Costume: Tudor Prodan
Lumini: Bogdan Gheorghiu
Actori: Ramona Gîngă, Valentin Terente,
Corina Bors, Silviu Debu,
Madalina Anea, Adrian Stefan

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.