in Documentar mioritic

Taranul de la maraton

Text publicat in premiera de LiterNet

Am vazut “Varza, cartofi si alti demoni” la finele lui ianuarie, intr-o sala de cinema a Muzeului Taranului Roman plina ochi. La finalul proiectiei, vreo 300 si ceva de oameni au aplaudat echipa filmului, condusa de regizorul si scenaristul Serban Georgescu. Partas la entuziasmul general, ma pregateam sa scriu degraba despre neobisnuita prospetime a filmului de 52 de minute. Au venit insa OUG 13 si Piata.

Candva, prin februarie, pe drumul spre miting, am citit ca TVR va difuza filmul in acea seara si m-am bucurat. Apoi m-am gandit ca poate, in iuresul acelor zile,  nu o sa aiba nimeni dispozitia de a privi oleaca viata si prin alti ochi decat prin cei cu ale caror dioptrii ne-am obisnuit.

La Gopo 2017, i-am tinut pumnii, dar a ramas doar cu nominalizarea la cel bun documentar al anului anterior. La UCIN 2017, insa, Serban Georgescu a urcat pe scena invingatorilor. Pe final de aprilie, DoR a organizat o proiectie la Elvira Popescu, urmata de o discutie pe tema agriculturii si satului romanesti.

Google Maps vorbeste de 39.9 kilometri intre Piata Victoriei si Lunguletu, comuna damboviteana in care Georgescu a petrecut un an de zile pentru a intelege cum se face ca in pietele bucurestene varza si cartofii se pot cumpara cu tonele fara vreun efort financiar deosebit. Lunguletu, satul acela a carui sosea principala e strajuita de munti de legume pe care localnicii le muncesc din greu si apoi le vand, cel mai adesea, in pierdere. Lunguletu, satul acela muntenesc atipic, in care terenurile agricole sunt (ultra)-cultivate si in care oamenii se ocupa de agricultura cu o pasiune straina de vecinii lor de judet ori de regiune. Incercati o excursie cu masina prin restul de Dambovita ori prin Prahova ori Arges si veti descoperi puzderia de parloage care vorbeste de dezinteresul localnicilor pentru zisa activitate.

Serban Georgescu a incercat sa afle ce ii mana in lupta pe acesti oameni. Nu s-a limitat la a le pune intrebari ori la a-i filma dintr-un colt de tarla, ci a luat in arenda o bucatica de pamant si s-a apucat de treaba, cot la cot cu ei. A urmat toate etapele, de la insamantare la vanzarea produsului final. A investit, a muncit, a pierdut.

A filmat totul, apoi a montat. O comedie, un film de aventuri, o drama sociala, un mediu-metraj alert, cu accente absurde, nuante de disperare, puseuri de speranta. Un film din perspectiva necunoscutilor de langa noi.

39.9 kilometri inseamna aproape distanta de parcurs de-a lungul unui maraton, activitatea aceea din ce in ce mai populara in randul oamenilor care am umplut Piata Victoriei in februarie. Cand il alergam, ne invartim in cerc, prin urbe. Georgescu si echipa lui au ales sa mearga in linie dreapta si au depasit portile albastre ale orasului. Au dat de o alta lume si au incercat un exercitiu de empatie. La finele lui, au pus pe pelicula o bucata de adevar la fel de valoroasa ca solidaritatea ce plutea in aerul noptilor #Rezist.

“Varza, cartofi si alti demoni”
Germania & Romania 2016
Regie & Scenariu: Serban Georgescu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.