in Satu Mare - Teatrul de Nord - Trupa Harag György

Thriller dell’arte

FESTin pe Bulevard 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

Prima vizita bucuresteana din ultimii 15 ani a trupei de limba maghiara, Harag György, a Teatrului Nord din Satu Mare, a coincis cu prima sa colaborare cu regizorul László Bocsárdi si cu echipa clasica a acestuia: scenograful József Bartha, creatoarea costume Zsuzsanna Kiss si dramaturgul Zsolt Benedek.

“Comedia erorilor” si-a avut premiera in februarie 2017 si reprezentatia bucuresteana in octombrie 2018, in cadrul FESTin pe Bulevard 2018, pe scena mare a Teatrului Odeon.

László Bocsárdi a gandit spectacolul ca o succesiune de scene scurte, despartite prin stingeri si aprinderi ale reflectoarelor (lumini: Tamás Bányai), de gasit la stanga, la dreapta si deasupra spatiului de joc (o scena austera, alba, strajuita de perdele de aceeasi culoare).

Actorii se succed cu repeziciune, spunandu-si replicile cu precadere indreptati cu fata spre public. Rostirea blanda e augmentata inspirat de microfoane aflate la purtator. Rostirea tipata e, uneori, nepotrivita. Machiajul pregnant duce cu gandul la commedia dell’arte. Muzica lui Csaba Boros impune o atmosfera de thriller. Montajul luminilor inlesneste improbabila apropiere dintre cele doua specii altfel despartite de secole: thriller dell’arte!

Actiunea curge alert, adaptarea lui Zsolt Benedek e fluenta si, in mare masura, lipsita de constructii monologale prea vaste, carora trecerea sutelor de ani de la scrierea textului le-ar fi putut adauga un aer desuet.

Intriga e simplissima si greu credibila: despartiti in urma unui naufragiu, doua perechi de frati gemeni traiesc vieti cvasi-identice (prenume – Antipholus & Dromio – si infatisare idem, pozitii sociale – stapan & sluga – asemenea) in doua orase invrajbite. Antipholus-ul din Syracuza decide sa-si caute geamanul si ajunge in urbea acestuia, Ephesus. De aici, lung prilej de quiproquo-uri, de neplaceri, de erori, de comedie. Facute posibile si de bizara incapacitate a acelui Antipholus care cauta de a banui ca nebunia careia ii cade prada ar putea fi cauzata tocmai de existenta dublurii mult-cautate.

Dar nu credibilitatea e miza lui Bocsárdi si a bunei trupei satmarene. Nici macar comedia, in sensul ei de succesiune de gaguri degraba starnitoare de hohote. Aura misterioasa, creata de mix-ul de reflectoare, rostiri, sunete si rimeluri descris mai sus, are doar rolul de a starni si mentine atentia.

Adevaratul rost pare a fi evaluarea critica a unei situatii aparent comice: deci, asa arata(m) lumea cand se lasa prada, fara pic de discernamant, unui cascade de intamplari ce sfideaza logica si simtul cel bun? E atat de simplu sa dereglezi mecanismul unei societati si sa arunci in aer familii, relatii de prietenie, intelegeri comerciale, increderea in celalalt?

Daca nu va pare credibila posibilitatea ca o lume / tara sa ajunga in pragul exploziei finale pornind de la cateva banale confuzii / erori, pe care si un copil de 5 ani le-ar putea indrepta (de-ar rationa), deschideti diseara televizorul pe cel mai apropiat canal de stiri national.

Teatrul de Nord – Trupa Harag György
“Comedia erorilor”
Text: William Shakespeare
Traducere & Adaptare: Zsolt Benedek
Regie: László Bocsárdi
Scenografie: József Bartha
Costume: Zsuzsanna Kiss
Muzica: Csaba Boros
Lumini: Tamás Bányai
Actori: Zsolt Csongor Nagy, Attila Diószegi,
Zsolt Orbán, Tibor Bodea,
Blanka Moldován, Evelyn Budizsa

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.