in Ecrane

Treizeci si un pic

Articol aparut initial pe LiterNet

Festivalul International de Film NexT 7: 10-14 aprilie 2013

Pe Andrei Mateiu l-am foarte descoperit in “O luna in Thailanda”, film pe care continuu sa nu inteleg de ce l-au ignorat atat criticii, cat si Gopo 2013. Exista ceva teribil de cine-atragator in tristetea totusi curioasa si inteligenta totusi resemnata pe care le emana chipul acestui actor.

In “Treizeci”, scurt-metrajul de NexT 2013 al lui Victor Dragomir, Mateiu sustine un recital de 35 de minute in rolul unui barbat de 30 de ani ce se intoarce la anii entuziasti ai adolescentei (ca in “Boogie”), si la iubita din orasul natal (ca in “La vida de los peces”). Il ajuta o excelenta coloana sonora (radio, muzica de club, muzica de bar, sunete felurite) realizata de Ioan Filip, clar-obscurul scenelor din club si tacuta afectiune etern ignorata a prietenei jucate de Alina Grigore.

Pret de o noapte, personajul lui Mateiu isi reviziteaza marile iubiri (fata, liceul, orasul de provincie) ale unei varste pe care, de fapt, pare ca nu a depasit-o niciodata. Sau care poate l-a evacuat inspre maturitate singuratica, job banos si metropola, rapindu-i secretul fericirii. Desi ceva nu se invarte tocmai rotund in scenariul prea lung si prea explicit, ca si jocul catorva dintre actorii din rolurile secundare, filmul isi spune povestea si isi naste emotia datorita lui Mateiu cel trist, curios, inteligent si resemnat. Nu neaparat in aceasta ordine :).

Treizeci
Romania 2012
Regie: Victor Dragomir
Actori: Andrei Mateiu, Alina Grigore

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.