in Ecrane

Un om intre lumi

One World Romania 2015
16-22 martie 2015
Articol publicat in premiera de LiterNet

Marko Sladojevic este the “The Serbian Lawyer”. Atat in procesul intentat impotriva fostului presedinte al Republicii Srspka, Radovan Karadzic, de la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, cat si in filmul lui Aleksandr Nikolic, care documenteaza parte din munca si dilemele lui Sladojevic din timpul perioadei in care acesta a fost avocatul unui dintre cei mai faimosi inculpati pentru crime de razboi de dupa Hitler si Stalin.

Sarb nascut si crescut in Belgrad, emigrat in Olanda dupa bombardamentele NATO de la sfarsitul anilor ’90 indreptate impotriva orasului sau natal, Sladojevic a parcurs, in 20 de ani, drumul de la adolescentul care demonstra in strada impotriva lui Milosevic, Karadzic, Mladic si a tuturor celorlalti lideri politici si militari sarbi pe care ii considera responsabili pentru razboaiele civile din fosta Iugoslavie, la avocatul de drept penal international care il apara pe Karadjic impotriva zecilor de acuzatii de genocid si alte crime de razboi prestate in timpul conflictului din Bosnia (1992-1995). A parcurs drumul de la certitudinea vinovatiei unui manunchi de barbati plasati in varful ierarhiilor la dubiul pe care il naste necesitatea profesionala de a asculta toate partile implicate, de a studia toate documentele disponibile, de a formula fraze bazate pe exclusiv pe dovezi, de a arunca in aer vagul acuzatiilor generale si numerelor infinit mari pentru a formula acuzatii precise pentru fapte clare comise impotriva unor victime particulare.

Sladojevic al anilor ’90 traia in atmosfera descrisa perfecta de fraza spusa de unul dintre prietenii sai: “Around here, facts come only second after convictions”. Sladojevic al anilor ‘2010 e un barbat sofisticat, bantuit de reflexul de a pune semnul intrebarii dupa orice propozitie, spusa sau auzita.

Este, in primul rand, un caz de dezvoltare personala. Maturizare. Este, apoi, un caz de schimbare personala. Devenire. Este, in fine, un caz de om prins intre lumi. Pe de o parte, aerul irespirabil al Iugoslaviei post-comuniste, mocnind de ura, de conflicte istorice, de diferente exarcerbate, de apropieri ingropate. Pe de alta, aerul bio al lumii occidentale post-industriale, ingaduind apusuri luminoase, masini silentioase, camasi impecabile, laptops & Skype & you tube, radio-matinaluri politicoase, procese indelungate, demonstratii pasnice.

La mijloc, in no man’s land-ul istoriei, cateva zeci de morti ai caror calai sunt liberi sa se bucure de noua lume. Si cativa oameni care, asemenea lui Marko Sladojevic, incearca sa inteleaga cum pot moravurile si mijloacele noilor vremuri sa faca dreptate in vechile timpuri. Cum pot valorile de azi sa vindece ranile de ieri. Cum se pot impaca imaginile cadavrelor de atunci cu dorinta de a nu mai sadi  samanta care ar putea produce razboaiele de maine.

E justitia new-age solutia pentru crimele old-fashioned? Sunt crimele old? E justitia solutia?

“The Serbian Lawyer”
Marea Britanie – Germania – Serbia – Slovenia – Olanda – Bosnia & Hertegovina 2013
UK | Germany | Serbia | Slovenia | Netherlands | Bosnia and Herzegovina
Regie: Aleksandar Nikolic
Imagine: Aleksandar Nikolic, Caspar Brink

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.