in Documentar mioritic

Voci si imagini miscatoare

One World Romania 2017
Text publicat in premiera de LiterNet

“Tara moarta”. Al 5-lea lung-metraj, primul documentar al lui Radu Jude. Proiectat in versiune “work-in-progress” in a doua zi de One World Romania 2017.

Costica Acsinte. Fotograf profesionist in perioada interbelica, patronul unui studio de profil amplasat in Slobozia. 8.000 de fotografii gasite in Muzeul Judetean Ialomita. Cateva sute dintre ele apar in documentarul lui Jude.

Inregistrari din Arhiva Nationala de Filme. Vocile lui Carol al II-lea, Horia Sima, Ion Antonescu si ale catorva crainici din perioada 1938 – 1947.

“Emil Dorian – Jurnal 1937 – 1944 in vremuri de prigoana”, “o carte pe care am descoperit-o intamplator intr-un anticariat”, dupa cum a marturisit Jude la discutia de dupa proiectie. Notatiile doctorului si scriitorului evreu, traitor in Bucurestiul celui de-al doilea razboi mondial, sunt citite de regizor si intercalate cu citatele audio decupate din Arhiva.

Andrei Ujica a construit “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” exclusiv din imagini video de epoca, fara voice-over, fara intertitluri. Radu Jude face “Tara moarta” exclusiv din imagini nemiscate, cu voice-over, cu intertitluri.

89 de minute de fotografii si voci. 89 de minute de naratiune, de gandire, de tacere. Imaginatia fiecarui spectator punand imaginile in miscare. In cel mai experimental dintre filmele sale, Jude reuseste sa transmita cea mai mare cantitate de emotie.

Chipuri anonime, surprise in ipostaze comune (la crasma, la taiatul porcului, pe strada, la plaja), la ocazii festive (nunti, botezuri, Craciun, Paste), in momente de cumpana (inmormantari, plecare pe front). Oameni normali traind, in buna masura, vieti normale.

Voci faimoase, voci publice narand istoria sinistra a unor vremuri pe care ne-am obisnuit sa le vedem prin grila propusa de manuale vetuste de istorie ori de legende urbane profund viciate.

Memoria asaza randurile din Jurnalul doctorului Dorian in siajul randurilor din Jurnalul lui Mihail Sebastian. Revin parte din senzatiile traite la “Odessa” al lui Florin Iepan. Bantuie amintirea placutelor amplasate in multiple locuri din Iasi, evocand pogromul din 1941.

Istoriile de atunci, mentalitatile de azi. Ar fi cu putinta repetarea grozaviilor?

“Tara moarta”
Romania 2017
Regie: Radu Jude
Montaj: Catalin Cristutiu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.