in Xtra

WANTED: 3 Topuri!

Anul scurs de la condamnarea lui A. Nastase, cu condamnarile succesive ale lui S. Vantu, C. Voicu, F. Costiniu, I. Muresan, D.T. Remes, D. Cioflina, V. Babiuc ori G. Becali, cu toate reactile din jurul lor (de pe tv, de pe net sau de pe strada) si cu toate zecile de mii de voturi oferite, la alegerile locale ori generale, unor cetateni cu dosare penale, m-a convins de unul dintre cele mai triste adevaruri cu care am nenorocul sa fiu contemporan: majoritatea cetatenilor romani ai prezentului NU isi doreste pedepsirea coruptiei si a coruptilor, ii simpatizeaza sincer pe multi dintre cei condamnati (G.B. si A.N. conduc, desigur, lista) si, inca mai grav, asezati de destin in pozitii de avere sau putere similare celor pe care le-au ocupat sus-numitii si cei din teapa lor ar face fix la fel ca dansii. Prin urmare, condamnarile i-au revoltat, intristat, dezgustat.

Cand n-au legat direct sentintele de factorul politic (“normal, le- tras-o basescu, procuratura e noua securitate”), contemporanii mei au inceput sa presteze alta placa: “astia sunt marii hoti? pe astia s-au gasit sa-i ia? da’ p-aia de sunt in spatele lor?”. Sau, ceva mai rafinat: “bine, domle, toti stim ca Nastase a furat, da’ pe gainaria asta s-au gasit sa-l bage la parnaie? dupa toate nenorocirile pe care le-a facut?”.

Pe acestia din urma, ii rog ceva: doamnelor, domnilor, am inteles. Un prim-ministru, mai multi ministri, parlamentari, un sef de stat-major al Armatei, doi oameni de afaceri cu averi de sute de milioane de euro sunt prea mici. Puteti, rogu-va, sa intocmiti un top al oamenilor care merita sa intre la puscarie? Puteti preciza, rogu-va, si infractiunile pentru care ar binemerita pedeapsa? Ah, sa nu uit, cat de lunga ar trebui sa fie pedeapsa? Trei clasamente, asadar. Vinovati, vini, pedepse.

O sa credeti ca sunt ironic. Nu. Nu sunt. Mai degraba, disperat. Vreau doar sa traiesc clipa cand un contemporan dintre cei descrisi mai sus sa spuna: “Da, domnule, n-am crezut, n-am sperat, n-am visat, dar, uite, s-a intamplat un mic lucru bun. Restul, imensa majoritate a restului, ramane un cacat absolut in tara asta de cacat in care toti si toate sunt de cacat, dar azi, acum, in secunda asta, pe speta asta minuscula, e bine.”

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Top 3:Basescu, Udrea,Videanu/Boc/Berceanu
  Dar in primul rand Basescu, cat timp Basescu va fi la conducerea tarii, si isi va numi procurorii la DNA, el poate sa faca misto, ca dosarele corecte care ar trebui intocmite: adica spalare de bani cu terenuri cu Casuneanu, casa pe care si-a dat-o singur din Mihaileanu, Flota, si celalalte niciodata nu vor veni intr-un tribunal cat o sa fie Basescu la putere.Si de aceea eu nu sunt impresionat de acele arestari:cati dintre cei condamnati au legatura cu actuala Putere?cati dintre ei au facut nasoale acum in Romania, si cati dintre ei mai erau nocivi pentru Romania?
  Udrea la fel ii dispar inregistrarile facute in dosarul ALRO ca prin minune.Videanu are casa templu pe malul lacului Snagov, nimeni nu il intreaba de unde aa vut el bani.Astia de la putere nu se intampla nimic cu ei.
  Apoi acele arestari pe care le-ai mentionat sunt facute FARA DOVEZI,Ceea ce este oribil, absolut oribil.Decat sa bagi un om nevinovat la inchisoare, mai bine sa stea 100 vinovati in libertate.Este oribil, pe Becali l-au bagat in inchisoare pentru “complicitate de abuz in serviciu” el neavand serviciu acolo.Pe Nastase l-au bagat fara nici un fel de dovada, inclusiv in motivarea sentintei de catre judecatori scrie asta.Pai subspecia de oameni care spune ca tocmai bagam noi la inchisoare ca se stie ca au furat, sunt procurorii si judecatorii, si nu oricare, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie!!!
  Si toate astea se intampla in timp ce, acei 7.4 milioane de romani care au fost la vot impotriva lui basescu, acum nu mai zic nimic la toate aceste abuzuri, stau acasa se uita la telenovele si fotbal.
  Raspunsul la toate articolele tale de pe acest blog este simplu:romanii nu cred ca fac parte din acelasi popor, romanilor nu le pasa de ei, ca un colectiv.Ma refer la majoritatea.Romanul e in stare sa se duca la munca sa fie acolo geniu, si unul din cei mai buni profesionisti de pe Pamant, sa vina acasa si sa citeasca filozofie, si apoi sa mearga cu masina lor bengoasa pe afara, dar va merge mereu pe drumuri facute praf, va fi inconjurat mereu de analfabeti si manelisti, care au probleme cu adunatul si inmultitul.Degeaba esti tu smecher, daca apartii unui grup de saraci si prosti, pentru ca asa sunt romanii acum, ca grup.
  Asta iti ofera strainatatea, nu neaparat mentalitatea de a munci si de a te lupta, am vazut asta la multi romani care se afla in tara, si au o viata decenta in ciuda vitregiilor soartei, nu iti ofera sentimentul ala minunat ca apartii unei societati, ca tu ca individ esti apreciat si iubit de catre ceilalti, si ca existenta ta nu este in van.Simti ca apartii unui grup puternic,determinat, care tine la ai lui, si sentimentul asta nu il poti avea aici.Cu toata ura fata de romani, tot te simti acolo mai bine, decat la tine acasa.