in Xtra

A deveni proprietar – august 2013, Bucuresti

Am cumparat un apartament. 3 camere, bloc din 1977, Militari. Prima tranzactie imobiliara din viata-mi. In cele ce urmeaza, incerc sa descriu, cat de concis posibil, cum au mers lucrurile. La notar, la buletin, la gaze, la lumina, etc. Va asigur ca faptele merita povestite si citite.

1. Notar & IntabulareContractul de vanzare, ca si precontractul, au fost incheiate la o doamna notar pe care o cunoastem de mai multa vreme. Am apelat la dansa din cateva motive: orice act am incheiat la cabinetul dansei mi-a fost transmis in prealabil pe mail. Orice nelamurire a fost rezolvata printr-un scurt dialog telefonic. Orice programare a fost respectata la minut. Orice taxa si onorariu au putut fi platite cu cardul.

Mergand pe regulile de mai sus, vizita la notar pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare a apartamentului a durat 45 de minute. Cu toate semnaturile de rigoare, cu constatarea efectuarii platii, cu plata onorariului.

La doua saptamani, m-am intalnit cu un colaborator al notariatului care mi-a inmanat Extrasul de Carte Funciara care confirma schimbarea de proprietate a apartamentului. Taxa pentru aceasta operatiune o platisem la notariat.

Timp de asteptare: 0
Plati “informale pretinse/efectuate: –
Puncte forte: comunicarea pe e-mail si telefon mobil, calitatea impecabila a serviciilor, respectarea termenelor
Puncte slabe: –

2. Eliberare CI
Mi-am zis ca, dupa cumpararea apartamentului, primul pas de facut ar trebui eliberarea Cartii de Identitate la noua adresa. In aceeasi zi cu incheierea contractului de vanzare-cumparare, am depus actele de CI. La Directia Locala de Evidenta a Persoanelor Sector 6. Sediul de pe Bd. Virtutii.

Un drum in prealabil prestat m-a edificat asupra actelor de care aveam nevoie. Prin urmare, la iesirea de la notar, am dat fuga la Directia respectiva si am depus actele. La doua saptamani distanta, in ziua indicata de functionara de acolo, actul de identitate era gata.

Timp de asteptare: 0
Plati “informale pretinse/efectuate: –
Puncte forte: amabilitatea functionarilor; lipsa cozilor
Puncte slabe: informatiile incomplete de pe site in privinta actelor necesare; aspectul inghesuit al sediului; faptul ca functionarii nu par a stii ca un cetatean al Romaniei e obligat sa aiba asupra sa, la orice moment, un act de identitate (a fost nevoie sa ridic putin tonul pentru ca sa mi se permita sa imi pastrez vechiul CI, inca valabil, pe perioada celor 2 saptamani cand dura producerea noului CI);

3. Contract RCS-RDS
O vizita in prealabil prestata la sediul RCS-RDS cel mai apropiat de serviciul meu, cel din strada Cap. Alexandru Serbanescu, m-a edificat asupra drumului optim de urmat: fostul proprietar isi reziliaza contractul, ma informeaza si apoi eu ma duc si fac un nou contract pe aceeasi adresa.

Marti, m-am dus la acelasi sediu. Nimeni  la coada, m-am asezat, dupa 20 de minute aveam contractul incheiat. E nevoie de o vizita la domiciliu pentru instalarea net-ului, in ziua dorita de mine toate time slot-urile erau libere, l-am ales pe cel care mi-a convenit cel mai mult. La 5 ore distanta de incheierea contractului, mi-am facut si contul online pe site-ul firmei.

Precizez ca e prima oara, dupa un lung sir de vizite intesate de situatii absurde, nervi si invective, cand laud RCS-RDS.

Timp de asteptare: 0
Plati “informale pretinse/efectuate: –
Puncte forte: amabilitatea functionarilor; lipsa cozilor; faptul ca la orice sediu din Bucuresti se poate incheia contract pentru orice adresa din Bucuresti
Puncte slabe: oferta actuala a RCS-RDS, cam slabutza si rigida pe telefonie fixa si mobila

4. Inregistrare apartament pe rolul fiscal al sectorului 6 pentru plata impozit
Deindata ce CI-ul a fost gata, adica miercuri, am prestat rapid o copie xerox si am deschis usa la Directia de Taxe si Impozite Sector 6. Tot la Virtutii. Si acolo facusem, in prealabil, un drum pentru informare.

Coada zero. Am stat la birou pentru completarea unor hartii aproximativ 10 minute. La doua zile distanta, adica azi, am constatat ca impozitul putea fi deja platit.

Coada zero, depus acte in no time.

Timp de asteptare: 0
Plati “informale pretinse/efectuate: –
Puncte forte: amabilitatea functionarilor; lipsa cozilor; rapiditatea inregistrarii in sistem a
Puncte slabe: informatiile incomplete de pe site in privinta actelor necesare;

5. Contract ENEL
Joi dimineata, m-am infiintat la Enel Pipera. 5 minute de statia de metrou cu acelasi nume, mergand spre Soseaua Petricani, undeva pe dreapta, la parterul cladirii Connect-R. Stiam de ce acte am nevoie dupa ce dadusem un telefon in prealabil.

La 1 minut dupa ce am intrat in sediul amplu, opens-space corporatist cu nimic diferit de cel in care lucrez, am fost invitat la un birou. Vreme de 40 de minute, am completat, asistat de o doamna functionar tacuta, dar eficienta, mai multe formulare, am achitat ultima factura a fostului proprietar, i-am reziliat contractul si am incheiat noul contract. La o ora distanta, mi-am activat contul online.

Timp de asteptare: 0
Plati “informale pretinse/efectuate: –
Puncte forte: amabilitatea functionarului; lipsa cozilor; rapiditatea inregistrarii in sistem; aspectul sediului; faptul ca la oricare dintre cele 4 sedii Enel din Bucuresti se poate incheia contract pentru orice adresa din Bucuresti
Puncte slabe: faptul ca pentru plata facturilor se poate folosi exclusiv un automat care nu primeste card-uri si nu da rest.

6. Inchirire loc de parcare
Subiectul de care imi era cel mai teama. Subiectul asupra caruia fusese avertizat de catre agentul imobiliar (altfel, un om serios, prompt, discret, figura absolut distincta in peisajul meseriei sale) ca se rezolva greu. Ba mi se chiar sugerase ca ar fi nevoie de o spaga. De ce? Pentru ca, in ciuda a ce credeam, un apartament de bloc ceausist nu are loc de parcare anexat, chiar daca proprietarul insista ca e asa. Odata vandut apartamentul si vechiul proprietar mutat, locul de parcare devine vacant si eligibil oricui locuieste in bloc sau in zona.

Azi de dimineata, m-am prezentat la Serviciul Parcaje Sector 6 (undeva intre Favorit si Orizont, in Drumul Taberei). Mergeam cu gandul de a aduna informatii, eventual un formular de completat. La 08:35 intram pe usa. Abia ce inchideam usa dupa mine cand aud o voce masculina rostind pe ton ridicat: “Baaaii, tu nu vezi ca asteapta lumea? Treci imediat la ghiseu”. O doamna brusc imbujorata ocupa rapid ghiseul vacant.

Privind in jur, am constatat ca 4 ghisee erau deja ocupate, la al 5-lea tocmai se asezase functionara mustrata de cel pe care l-am idenficat ca fiind seful ei, al 6-lea ramanand liber. La coada, oamenii care asteptau erau doi: un domn care avea treaba cu un functionar anume si eu. Prin urmare, am fost preluat imediat. Dau sa explic ce doresc si dau se pune pe cerut acte. Ii dau talon, buletin, contractul de cumparare al apartamentului, contractul vechi de inchiriere, doamna imi intinde o cerere o completez, vede ca masina nu e pe numele meu, da sa imi intinda un formular de comodat, ii spun ca am contract, il ia, mai pune doua intrebari la seful, in 15 minute aveam contractul de inchiriere gata.

“Si acum, mergeti sa-l declarati la impozite, da?”
“La Virtutii, nu?”
“Nuuu. Aici, la Orizont. Stiti unde e, da?”

Da, stiam. La 5 minute distanta, eram in sediul de la Orizont. Urc la etaj, iau bon ordine, dau sa ma asez pe scaun, apare de nicaieri o doamna, ma invita sa iau loc. “Nu aveti copii dupa talon si contractul de comodat? Nu e problema, dati-mi originalele, le fac eu”. Dupa alte 15 minute de completat hartii eu si introdus date in calculator doamna, mi se spune ca treaba e facuta.

“Si cand as putea plati taxa de parcare”
“Chiar acum, la parter”

Peste alte 5 minute, platisem cei 21 de lei. M-am uitat la ceas. Intrasem in sediul Serviciului Parcaje cu 50 de minute in urma! Inca nu mi-am revenit complet, recunosc 🙂

Timp de asteptare: 0
Plati “informale pretinse/efectuate: –
Puncte forte: super-amabilitatea functionarilor; lipsa cozilor; hiper-rapiditatea inregistrarii in sistem;
Puncte slabe: faptul ca, la sediul din Orizont, impozitele pot fi platite cu card-ul doar daca se face o prealabila notificare. Faptul e insa minor, impozitele putand fi achitate in foarte multe feluri, inclusiv la automatele dedicate din AFI Cotroceni sau Cora Militari, pe baza de CI si card bancar.

7. Contract GDF-SUEZ
Dupa aventura usor halucinanta cu locul de parcare, m-am grabit catre sediul (singurul!) GDF-SUEZ din Bd Marasesti. In prealabil, dadusem un telefon sa aflu de ce acte am nevoie. Intr-un sediu nou, curat, cu mobilier fain, dar cu un aer conditionat precar, 20-25 de oameni asteptau la coada sa fie preluati la unul dintre cele 4 birouri unde functionarii companiei rezolvau probleme legate de contracte. 4 ghisee pentru tot Bucurestiul! Coada a durat 1 ora si 20 de minute. Pentru ca nu exista o masinuta care sa dea bonuri de ordine (asa cum exista la toate institutiile amintite mai sus, minus RCS-RDS), am petrecut coada in picioare.

Odata ajuns la birou, a durat 15 minute ca vechiul contract sa fie reziliat si noul initializat. Semnificativ mai putin ca la ENEL. E drept, n-am avut de platit nici o factura mai veche.

Timp de asteptare: 1 ora si 20 de minute
Plati “informale pretinse/efectuate: –
Puncte forte: amabilitatea functionarului; rapiditatea inregistrarii in sistem;
Puncte slabe: coada; lipsa bonurilor de ordine care impune ca oamenii din coada sa stea in picioare; faptul ca pentru plata facturilor se poate folosi exclusiv un automat care nu primeste card-uri si nu da rest.

Cu exceptia vizitelor la notar, toate cele de mai sus s-au intamplat de marti pana azi. Cu exceptia doamnei notar, nu cunosteam nici unul dintre functionarii povestiti mai sus.

Pastrez concluziile pe larg pentru un post viitor. Imi permit insa sa spun un lucru. Admitand ca munca mi-a fost semnificativ inlesnita de faptul suntem, totusi, in august, luna cand  orasul e cvasi- pustiu, pot afirma cu destul de mare siguranta ca a lua in proprietate un apartament in Bucurestiul anului 2013 se poate face fara spaga, fara nervi si fara o pierdere masiva de timp. E nevoie de un pic de pregatire (vezi telefoanele si vizitele prealabile), de un pic de disciplina si de ceva noroc.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Ai avut noroc ca a avut vechiul proprietar act de inchiriere, altfel nu cred ca te rezolvau, am patit-o pe pielea mea, sector 1.

  2. acest articol este facut in mare graba. Cum sa stai fara buletin doua saptamini dupa ce ai cumparat apartamentul? Inseamna ca ai avut rude aici sa te ajute. Vine ala cu cablu, net cere buletinul apoi contractul de vanzare. Schimbi contractul la enel, ti se cere buletinul. Dupa 30 zile de la contractul de vanzare/cumparare trebuie sa aduni actele pentru impozit si iar ti se cere buletinul….Sa mai continui????

  3. Nu, nu am avut rude nicaieri. Cum si scriu in text: “a fost nevoie sa ridic putin tonul pentru ca sa mi se permita sa imi pastrez vechiul CI, inca valabil, pe perioada celor 2 saptamani cand dura producerea noului CI”.
    Nu am stat nici o secunda fara buletin. Tocmai pentru ca stiu cat apreciaza feluritele institutii romanesti, fie de stat sau particulare, prezenta CI-ului, am insistat sa imi pastrez vechiul CI pe durata elaborarii celui nou. Cum spun si in text, am reusit asta explicand raspicat ca am nevoie de el si ca e ilogic si ilegal sa fiu lasat fara un CI valabil.

  4. pct. 6. La loc de parcare ti se cere stampila asociatiei de proprietari pe cererea lor de inchiriere a locului de parcare sa se dovedeasca ca locuiesti acolo. nimeni nu m-a intrebat de contract vanzare-cumparare. Nicaieri pe net nu se specifica acest lucru. La impozit am stat 2 ore sa mi se spuna ca sistemul nu le gaseste strada. Reveniti peste 30 zile. Revin, alte doua ore, la cine am fost, de ce veniti la mine si am reusit sa platesc cu cardul, ca altfel alte drumuri la cec si posta. Cu institutiile de stat trebuie sa ai multa rabdare, probabil ca ati avut contract inchiriere cu plata impozitului la zi si asa ati preluat totul rapid.

  5. Grozav Articol, daca scriai si actele necesare si adresele, nu numai povesti…era si mai bine. oricum, multumim de efort!

  6. Salut,
    Am cumparat si eu recent un apartament si vechiul proprietar avea loc de parcare si vreau sa ma duc sa-l preiau, dar am o nelamurire.
    Tu ai apucat sa-ti inmatriculezi masina pe Bucuresti cand ai luat locul de parcare sau ai idee daca este obligatoriu ca masina sa fie inmatriculata pe Bucuresti?
    Multumesc!

    • Ai reusit sa muti locul de parcare pe numele tau?
      Sunt si eu in aceeasi situatie si as vrea sa stiu cum sa procedez. Pentru ca atunci cand cumperi apartamentul ti se zice ca are loc de parcare si platesti niste bani seriosi in plus pentru acest aspect

      • Salut! Cum ziceam si in text, daca vorbim blocurile clasice, construite de stat, atunci ideea ca un apartament poate avea asociat un loc de parcare e incorecta. Apartamentul e una, locul de parcare (care se inchiriaza anual de la ADP, nu se cumpara) e alta. In cazul meu, norocul a fost maxim pentru ca, la prima (si unica) vizita la Serviciul Parcaje din Sector 6, aveam toate actele necesare la mine (dupa o informare rapida pe site-ul institutiei) si, dupa cum explic la punctul 6 din textul de mai sus, am reusit sa inchiriez locul de parcare ocupat, pana atunci, de fostul proprietar al apartamentului pe care l-am cumparat, in mai putin de 1 ora. Sunt insa nu putine cazuri in care un loc de parcare eliberat de un cetatean ce se muta nu se aloca, automat, cetateanului care cumpara apartamentul. Am auzit de situatii in care exista liste de asteptare la Serviciul Parcaje si, atunci cand se elibereaza un loc (prin vanzare masina sau plecarea soferului din bloc), locul revine primului om de pe lista. Prin urmare, sfatul meu este sa te informezi cum stau precis in cazul sectorului in care te-ai mutat si, in orice situatie, sa vizitezi Serviciul Parcaje cu toate actele necesare (poate vei avea norocul meu).

  7. Masina era deja inmatriculata in Bucuresti. Nu stiu sa spun daca masina trebuie sa fie inmatriculata in Bucuresti, s-ar putea sa difere de la sector la sector, chiar nu stiu. Ce stiu sigur e ca trebuie sa fie proprietatea ta (sau sa contract de comodat pe ea) si ca tu trebuie sa fii proprietar in blocul / blocurile din zona. Cum se evalueaza exact ce inseamna zona, iar depinde de la caz la caz 🙂