Fusese initial vorba de 10 texte. Pana la urma, au iesit 20. Le gasiti pe acest blog, in categoria Cupa Mondiala 2014. Sau, mai bine, pe LiterNet, aici.
E greu de pus in cuvinte cat de mult ii multumesc lui Razvan Penescu pentru idee si ce neasteptata stare de spirit m-a invaluit cu ocaziunea prestarii acestui platouash de vorbe si senzatii. E inca si mai complicat de descris bucuria care il cuprinde pe un cetatean de 35 de ani atunci cand isi reviziteaza marea pasiune a copilariei si a unei bune parti din adolescenta, descoperind-o inca vie, proaspata, frematatoare.
Candva, in adolescenta, am citit o carte pe nume “Si noi am fost pe Conte Verde”. Scrisa de Ioan Chirila, cel considerat cel mai important reprezentant al presei sportive romanesti (romantice, as adauga), supranumit Patriarhul si binecunoscut ca Vanea, cartea aceasta spune povestea celui dintai Mondial, Uruguay 1930, la care Romania a fost una dintre cele doar 4 natiuni europene care au luat parte.
Nu doar pe mine m-a fascinat acea calatorie imaginara trans-atlantica pe vaporul numit Conte Verde, ci pe atatia pusti si tineri ai anilor ’80 care descopereau in acest fel ce pot naste mintea si emotia umana in siajul unui simplu meci de fotbal. Dovada ca atunci cand am dat interviu pentru postul de redactor la ProSport, in 2002, am primit, la testul de cultura generala, intrebarea: “Cum se numea vaporul cu care Romaniei s-a deplasat la Cupa Mondiala din 1930?”.
In vara aceasta, am urcat din nou il acel vapor pe care Vanea l-a inventat ca personaj literar. La o alta varsta, intr-o cu totul alta etapa mentala si afectiva. M-am revazut copilul care am fost, strangand pumnii la prima finala a vietii mele (3-2 pentru Argentina, acela a fost scorul!), m-am privit acum, cel care care sunt (0-1 a fost scorul, am pierdut, dar totul e de castigat in viitor!), mi-am zambit, la inceput politicos, si mi-am spus ca locul meu e (si) aici, pe vasul acesta legendar, nascut de un joc si de imaginatia unui scriitor pentru care fotbalul a fost calea catre frumusetea lumii.
La 31 de ani de la cartea lui nea Vanea, o alta fraza ar putea face istorie daca am stii sa o cultivam. Nu e propriu-zis o fraza, mai degraba un ciob, un pod de trecere de la o partea la cealalta a ideii. Suna asa: “dacă iubești acest joc și pe oamenii lui”. Ii apartine lui Radu Cosasu si a fost scrisa (cu creionul, precis!) in Gazeta Sporturilor de vineri, 18 iulie 2014. Unora poate sa li se pare un moft, dar aici, pe vapor, e mai degraba totul.